Реклама / Ads
6| 2658 |24.06.2023 НОВИНИ

Андрей Янкулов: Компромати хранят мрежите за влияние в правосъдието

.
Това е кланова война заради събития извън прокуратурата. Смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов няма да доведе до нещо различно.
 

Това заяви пред bTV адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. 

 

Той коментира разпоредената от временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов проверка на всички действия, предприети от прокуратурата по досъдебни производства. Сарафов се закани да разчисти прокуратурата от “гешевчета”. 

 

“Каква легитимност има едно такова ръководство в лицето на Борислав Сарафов, за да прави такава ревизия? Такава ревизия означава, че той трябва да ревизира и себе си. Никой не може да очаква, че ще бъде проведено безпристрастно“, посочи Янкулов. 

Според него е необходима подобна проверка, но тя не може да бъде извършена от временно изпълняващ длъжността главен прокурор, а от следващото ръководство на държавното обвинение, избрано от Висшия съдебен съвет.

 

“Има нежелание в лицето на ВСС и прокуратурата да се занимае с разплитането на криминалната мрежа в разследването „Осемте джуджета“. Нищо не беше разследвано адекватно. Сега ВСС продължава – затваря си очите за множеството изнесени данни. Има хора, които излизат с имената си и говорят с конкретика“, коментира Андрей Янкулов.


“По отношение на Борислав Сарафов ще бъде задействан механизмът за разследване на главния прокурор. 22 съдии могат да разследват, като ще бъде избран един на случаен принцип. Иван Гешев и сигналите срещу него тръгват по каналния ред, тъй като не е главен прокурор“.


“Снимките на Борислав Сарафов с Петьо Еврото в ресторанта “Осемте джуджета“ са изпратени от анонимен подател. Твърди се, че са били част от разработка н КПКОНПИ срещу Сарафов, водена преди години. Това са снимки, публикувани преди нашето разследване“, обясни Янкулов.

 

“Мрежата с предполагаем ръководител Петьо Петров не е единствената за влияние в правосъдието. Тези мрежи се хранят от компромати, където лицата, свързани с тях, биват изнудвани от снимки и видеа. Не всичко минава през материална облага“, коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2878 |21.06.2023 Андрей Гюров, ПП-ДБ: Назначаването на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор е подмяна . 2| 2796 |19.06.2023 Адв. Андрей Янкулов: За мен е повече от безспорно, че фигурата на Сарафов не може да предизвика обществено доверие . 0| 2625 |16.06.2023 Министър Андрей Цеков: Целият ресурс на държавата е впрегнат за преодоляване щетите от наводненията . 5| 3093 |15.06.2023 Андрей Гюров, ПП-ДБ: Смяната на личността на Иван Гешев няма да върне чувството за справедливост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads