Реклама / Ads
1| 4109 |28.10.2019 НОВИНИ

Андрей Райчев: Има пукнатина в ГЕРБ, но не е ясно дали е пробив

.
Андрей Райчев
ГЕРБ запазва доминиращото си положение – това е първият основен извод от местните избори. Голямото „но“ обаче идва от ситуацията в София, където изборите са най-символични и най-много граничат с политически избори. Това е прочитът на социолога от „Галъп“ Андрей Райчев.
 

Цяла серия от кметове получиха много висока лична оценка от избирателите си и пряко преизбиране – повечето от тях са от ГЕРБ, допълни социологът в предаването "Преди всички". „Виждаме могъщо присъствие на ГЕРБ на всички места. Няма място, където ГЕРБ решително да е загубил.“

 

 „ГЕРБ имат всички основания да са доволни. През тази година това са два избора, в които не беше сигурно, че ГЕРБ ще спечели – майските европейски и местните. Със сигурност те запазиха своето доминиращо положение в България. Дума не може да става, че българите искат да махнат ГЕРБ в момента и се опитват да направят това“, подчерта Райчев по БНР.

 

Лъжицата катран в меда според социолога идва от реалния факт, че кметът на София Йорданка Фандъкова от 60% на миналите избори се озовава на 35 сега.

8% разлика с Мая Манолова е сериозна разлика, но ако се съберат хората, които са гласували против Фандъкова, ще се види „значимо предимство на противниците“, смята социологът от "Галъп".


„Тоест, има пукнатина в ГЕРБ, но дали тази пукнатина ще се окаже пробив, не е ясно.  Пукнатина се вижда с просто око, но дали е пробив всъщност зависи от тези избиратели на "Спаси София“ и "Демократична България", които имат да се изкажат сега по въпроса - да победим статуквото или все пак да си останем в традиционната поза главно да се бием с левите", коментира Андрей Райчев.

 

„Мая Манолова не е Радев и ситуацията в София не е точно ситуацията Радев – Цачева“, поясни социологът. БСП също има основания да се радва, защото резултатът е значително по-добър, отколкото преди четири години – тогава те бяха на дъното, посочи Райчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4375 |27.10.2019 Андрей Райчев за изборите: ГЕРБ и Фандъкова са ”пробити” . 16| 4614 |08.10.2019 Андрей Райчев: Трифонов не заяви, дали ще е ляв, десен, националист или не . 0| 4530 |30.09.2019 Григор Димитров отпадна от турнира в Пекин, би го младият Андрей Рубльов . 7| 5116 |22.09.2019 Приятел на убития студент Андрей Монов: Полфрийман никога не се е извинявал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads