Реклама / Ads
43| 9411 |17.04.2023 НОВИНИ

Андрей Зубов: Путин с куршум в челото или кагебейци ще превърнат Русия в Северна Корея. Два варианта за изход от войната

.
Проф. Андрей Зубов
Втората световна война за Германия се превърна в катастрофа в края на 1942 г. - след три исторически поражения. Нейният съюзник Япония претърпя разгром в атола Мидуей, след това в Ел Аламейн и Сталинград. И след тези три поражения на умните хора - и военни, и цивилни - беше ясно, че Германия е загубила. Но войната продължи още две години и половина.
 

Днес се случва почти същото.

 

Руската армия вече претърпя няколко катастрофални поражения в Украйна. Първо, самата й инвазия не доведе до нищо, освен до огромни жертви. Почти никъде не успяхме да се закрепим - и руската армия се оттегли от района на Киев и Сума. След това през септември 2022 г. се изтегли и от района на Харков. През ноември - от Херсон. Едно след друго отстъпление. И няма как да очакваме след тази поредица от отстъпления изведнъж да започне победоносна офанзива. Освен това Украйна не е сама - Украйна разчита на помощта на много силни съюзници. И мисля, че е съвсем ясно, че поражението е очевидно. И това е очевидно дори за Путин. Струва ми се, че и той не е толкова наивник, за да не разбере, че приключението му се е провалило с гръм и трясък. Сега основната му задача е да се измъкне от тази катастрофа с минимални щети за себе си. Той хвърля все повече и повече хора в пещта на войната. Хиляди хора умират във войната само за да може Путин да излезе от войната по що годе достоен начин. Но всъщност се случва точно обратното: с всяка нова жестокост, с всяка нова загуба възможността да се излезе от войната успешно, по-малко болезнено, все повече намалява. В този смисъл перспективи няма.Най-добрият вариант е войната да приключи сега.

 

Ако Хитлер бе сложил край на войната, да речем, в началото на 1943 г., той щеше да има шанс дори да остане на власт. Но той го завърши през 1945 г. с куршум в челото. И това е плод на инат. Затова инатът на Путин ще струва скъпо на него. В известна степен и за света.За Путин са възможни два варианта. Харесвам единия, но другия – не. Но като учен трябва да говоря откровено за факта, че сега има такова разклонение на възможностите. И двата варианта са благоприятни за Украйна, също и за останалия свят, макар и засега в краткосрочен план.

 

Първият вариант е много неизгоден за Русия, а в дългосрочен план – и за света. Единият вариант е това, на което се надявах от първите дни на войната. Веднага щом Путин започна да се проваля в Украйна, си помислих, че руският елит, убеден, че той е губещ и поставя Русия в много трудно положение, ще се опита да се отърве от него. Но нищо не се случи. Въпреки това тази опция още е в дневния ред.

 

Путин все повече се проваля, а продължаването на войната е все по-трагично не само за хората, които могат да направят малко, но и за висшата политическа прослойка, която губи всичко в резултат на санкциите, загуби свобода в резултат на затягане на винтовете, но не получи нищо. Путин се надяваше да спечели слава, но елитът не спечели нищо. В такава ситуация, като правило, елитът се разделя със своя лидер по един или друг начин, повече или по-малко грубо. Може би този вариант ще се случи, особено след като елитът е свикнал с добър живот и знае какво е Западът. Това не са съветските лидери, които гледаха почти всичко от ограничения си мироглед. Тези хора живяха щастливо 30 години - а сега преживяват срив, заради техния Путин.

 

Следователно, ако се отърват от Путин, най-вероятно веднага ще започнат преговори: при какви условия Русия отново ще бъде приета в цивилизованата общност. Ясно е, че това означава оттегляне от Украйна и очевидни компенсации за Киев. Вероятно ще има ограничителни условия по отношение на ядрените оръжия, условия по отношение и на политическия живот в Русия. Ще е въпрос на пазарлък. Елитът ще се опита да запази властта и богатството си в Русия. И световната общност ще разбере, че запазването на властта и богатството на този елит е опасно за света в бъдеще, така че ще се опита да направи Русия страна, която не е опасна. Както всъщност след Втората световна война направи Западна Германия. Тя е силна, тя е просперираща, тя е демократична, но не е опасна нито за Франция, нито за Австрия, нито за Холандия, нито дори за Полша и Чехословакия.

 

Ето това всъщност е единият вариант.

 

И той е благоприятен, очевидно. Защото това е перспектива – дори и без вътрешна окупация, както в Германия, самият елит ще тръгне към широка демократизация, депутинизация на Русия, изкореняване на цялото това болшевишко наследство. И това е перспективата Русия да се превърне в нормална държава. Втори вариант.

Този руски елит, свикнал с живота във външния свят, най-накрая е отстранен - ​​и той вече е значително отстранен от властта - и властта е завзета от средното звено на КГБ, което няма много. Той няма големи дялове във фирми зад граница, нито недвижими имоти и не се надява да ги получи сега. Този елит на КГБ също ще се съгласи с изчезването на Путин и сговора със Запада, но при различни условия. Не при условията, че Русия отново ще възстанови присъствието си в света, а при условията, че Западът няма да се меси във вътрешните работи на Москва. Русия ще напусне Украйна, може би и Беларус. Но не се месете във вътрешните работи на Русия, моля. Тоест ще се роди една нова Северна Корея. И двата варианта са теоретично възможни.

 

Вторият вариант, разбира се, е ужасен. Но най-важното е, че той не решава нищо. Защото, след като запази ядрените оръжия и контрола върху вътрешната ситуация и изгони най-разсъждаващата част от населението в чужбина, този елит на КГБ пак ще бъде много агресивен. И като оближе малко раните си, ще видим една агресивна Северна Корея, по отношение на всички околни страни.И тъй като Русия все още не е Северна Корея, тя е гигантска държава с пълномащабен набор от ядрени и други - химически, бактериологични - оръжия, а има и съседни режими, близки до нея - китайски, ирански - т.е. много голяма възможност за нова ужасна война. Затова смятам, че световната общност трябва да се стреми с всички сили Русия да следва първия, а не втория вариант.

Мисля, че сега в Русия изобщо няма с кого да се преговаря.

Докато оръжията говорят, дипломатическите преговори са невъзможни. Една от страните трябва да поиска мир, трябва да каже: „Не мога повече да се бия“. И тогава са възможни преговори. А сега всяка от страните се опитва... Всъщност какво прави сега Путин? Извършва жестокости и засипва Украйна с ракети. Така се опитва да създаде максимално благоприятни условия за за себе си в бъдещи преговори.Какво правят украинците?

 

Те не просто освобождават Херсон и се бият край Бахмут. Те също така се опитват да създадат възможно най-благоприятни условия за бъдещи преговори с Русия. Всеки успех на една от страните дава на страната нови бонуси и шансове за преговори. Това се случва сега.Затова е безсмислено да преговаряме сега. Докато една от страните не се убеди, че никога няма да спечели, преговорите ще имат външен, лицемерен и безсмислен характер. Затова сега, според мен, Западът трябва да насочи всичките си усилия към подкрепата на Украйна, за да се гарантира загубата на Русия.

 

Виждате ли, ако Путин спечели тази война или поне постигне значителни предимства, да речем, като Сталин във войната с Финландия (той не я спечели, той не изпълни първоначалните си планове да унищожи Финландия и да я превърне в част от Съветския съюз), но въпреки това той я отслаби, откъсна доста големи земи от нея - ако не ме лъже паметта, около 10% от територията. Тогава за Запада това това бе знак, че след пет години трябва да очаква нова голяма война с Русия, после отново и отново.

 

Следователно победа на Русия в Украйна, дори относителна, не може да има, не трябва да има. Колективният Запад не може да позволи това. Така че трябва да има поражение за Русия.

 

И това според мен е нещо неизбежно.

 

Проф. Андрей Зубов

 

Андрей Зубов е един от най-известните съвременни руски историци, специалист по история на Европа и европейска философия, както и по истории на религията и сравнителна история на Русия. От години той изразява открито своето несъгласие с политиката, возена от Путин. Принуден е да напусне родната Москва, сега живее и преподава в Чехия. През февруари 2023 г. Русия обяви Андрей Зубов за „чуждестранен агент“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3285 |16.04.2023 Зеленски VS. Путин: Реч на надеждата срещу реч на империализма за Великден . 20| 4953 |16.04.2023 ”Сатаната влезе в храма”: Социалните мрежи за Путин и службите за Великден в Русия . 8| 2636 |15.04.2023 Путин подписа закона за електронните повиквателни . 5| 2706 |13.04.2023 Песков отрече Путин да има пръст в ареста на американския кореспондент на WSJ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads