Реклама / Ads
16| 3311 |16.04.2023 НОВИНИ

Зеленски VS. Путин: Реч на надеждата срещу реч на империализма за Великден

.
Две диаметрално противоположни послания отправиха към народите си украинския президент Володимир Зеленски и руският държавник Владимир Путин. Единият заговори за надеждата и светлината, а другият - за народа, част от така наречения “русский мир”, който отрича съществуването на Украйна като държава.
 

Владимир Путин присъства на тържественото богослужение в храма "Христос Спасител" в Москва. Великденската служба се води от Патриарх Кирил. Путин е присъствал на Великденската служба без семейството си, заобиколен от безпрецедентен брой бодигардове и кмета на Москва Сергей Собянин. Специално за руския президент е бил обособен малък балкон в катедралата, за да се избегне контакт с тълпата.

 

Според съобщенията в руските държавни медии Путин е поздравил православните християни за Възкресение Христово, като е посочил, че Великден носи със себе си надежда, вдъхновява добрите мисли и дела и “служи за утвърждаване на високи морални идеали и ценности в обществото”. 

 

Руската църква, казва Путин, и другите християнски деноминации "помагат за опазването на историческото и културно наследство на Русия, участват в решаването на ключови социални проблеми, укрепват институцията на семейството и възпитават младите хора". По думите на президента църквата винаги е била с хората, споделяйки радости и трудности с тях и „в лицето на сериозни предизвикателства“ активно участва в делата на милосърдието и благотворителността, като помага на хората да намерят силна духовна опора.

 

Но... 

 

Путин поздравява и руския патриарх Кирил (обявил руската инвазия в Украйна за свещена война срещу Антихриста), който е патриарх на Общоруската нация. Това е терминът на Имперска Русия, която разглежда руската нация като съставена от "троица“ от поднации: Велика Русия, Малка Русия и Бяла Русия. По-рано и самият патриарх Кирил причисли Украйна към "русский мир" като заяви, че руснаците и украинците обитават "историческата руска земя". 

 

Паралелно с тази реч се появи и друга - на президента на Украйна Володимир Зеленски, който заяви, че въпреки войната на Русия народът е успял да съхрани светлината със себе си. 

 

“Победихме паниката, страха, враждата и кавгите. Обединихме се. Милиони искри в милиони украински сърца се превърнаха в един голям огън. В този огън се калиха нашата сила и непобедимост, този огън не остави нашата надежда и вяра да угасне, целият свят видя този огън. Победихме отчаянието, безнадеждността, умората, болката. Милиони светлини в очите на милиони украинци се сляха в един мощен лъч светлина. Помогна ни да не се изгубим в тъмното, да не се изгубим по пътя към целта”, заяви Зеленски в публикувано в социалните мрежи видео. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2933 |15.04.2023 Зеленски след ударите в Славянск: Няма нито един час без руски терор . 14| 3095 |14.04.2023 Сунак и Зеленски обсъдиха ситуацията в Украйна в телефонен разговор . 26| 2673 |14.04.2023 Година след потъването на крайцера ”Москва”: Зеленски поздрави украинската отбранителна индустрия . 6| 2770 |09.04.2023 Очакват Зеленски в Аахен за наградата ”Карл Велики”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads