Реклама / Ads
0| 3668 |09.01.2018 НОВИНИ

Ангел Найденов: Големите разходи за отбрана ще са за следващото правителство

.
Ангел Найденов Източник: БГНЕС
Новият план за финансиране на модернизацията на армията поставя процеса под съмнение, смята бившият военен министър Ангел Найденов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността.
Новият план за финансиране на модернизацията на армията поставя процеса под съмнение, смята бившият военен министър Ангел Найденов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността.

Планът беше предложен в дните преди заседанието на КСНС по темата за отбраната и сигурността.

Прави впечатление амбициозната цел в трите посоки на разходите за отбрана. Казвам "амбициозна цел", защото в периода от 2018-та година до 2024-та година на практика имаме двойно увеличение на тези средства. Първото, което прави впечатление, е, че средствата в бюджета за отбрана в годините от настоящата 2018-та до 2024-та година остават като прогноза на едно и също ниво - те се движат в рамките на 1,2 млрд.  Всичко останало, започвайки от 2019-та година, е със средства, които са над прогнозните, без да е ясен източникът на тези средства. Тоест в 2024-та година, когато стигаме 2% от БВП, при бюджет от 2,8 милиарда разходи за отбрана, ще имаме осигурени като прогноза, 1,2 милиарда, а 1,6 млрд. не е ясно откъде те ще дойдат, коментира пред БНР Ангел Найденов.

 

Не е ясно дали тези суми са с ДДС, защото са посочени само като суми. Общата сума е 2,6  милиарда. Сумата за строителството на патрулните кораби се запазва на сегашното ниво от 820 милиона. 700 милиона са заделени и по 100 милиона -до 2024-та година за новите бронирани машини за сухопътни войски. Буди недоумение, че 1,1 милиарда са предвидените средства за придобиване на новия тип боен самолет, освен ако този проект не се предвижда да бъде продължен след 2024-та година. Това буди недоумение, защото са заложени 1,1 милиарда на фона на досегашните твърдения, че това е проект на стойност един 1,5 милирада.

 

Изключително нелепо е поведението на управляващите в рамките на 2017-а година, които знаят, че от 1 януари на 2017-а година се дължи ДДС по отношение на оръжейните сделки. Нямам как да не са знаели! Толкова по-зле, ако не са знаели и ако не са го съобразили, защото в рамките на обсъждането на бюджетите през 2016-а и през 2017-а година можеха да се предвидят съответните суми, без това да ощетява съответно реализацията на проектите! Няма фирма, компания, човек, който да се съгласи на 20 процента редуциране на стойността, на която той участва. По същия начин няма как при 1 милиард и 500 милона да извадите 300 милиона от тази сума за изтребителите и той да се съгласи на същите условия да подпише, при същия брой на самолети, съответния договор. Имаме едно сравнително постоянно число на бюджетите в рамките на прогнозата до 2024-та година и главоломно нарастване на суми, които са над прогнозните, без да е известно какъв е източникът на тези суми. Можем да предположим, че източникът е Държавният бюджет. Тук е и третото отбелязване на такива будещи недоумение факти.


Ясно е, че голямото натоварване, включително реализацията на проектите за модернизация, са отложени за следващото правителство. Голямото финансово бреме за страната е от 2021-ва година до 2024-та година - повече плащане, по-голямото процентно увеличение на бюджета за отбрана, съответно на разходите за отбрана.

 

Колко струва един подобен план тогава, когато той е осигурен с решение на Парламента, прието с консенсус. Тук не просто е необходима висока степен на съгласие. Необходим е консенсус!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5023 |09.01.2018 Адв. Рангелов: Мутренските времена не са си отивали . 9| 14509 |09.01.2018 Марковски: Росен Ангелов не е убиецът от Нови Искър . 1| 4123 |09.01.2018 Ангел Кунчев: Няма да има епидемия от морбили . 3| 4523 |09.01.2018 Съкилийник на Росен Ангелов: Не той е убиецът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads