Реклама / Ads
28| 5559 |31.03.2014 НОВИНИ

Ангел Найденов: Възможно е части на САЩ да бъдат прехвърлени в България

.
Ангел Найденов - министър на отбраната Източник: Булфото
„Не само отношенията между САЩ и Русия са нарушени. Има негативно развитие на отношенията и между НАТО и Русия, както и Европейския съюз и Русия". Това коментира в интервю за „Труд" военният министър Ангел Найденов.
 

„Дали това ще рефлектира върху България? Да. Самият факт, че това са теми и въпроси, които се обсъждат на Съвета по сигурността към Министерския съвет или КСНС, вече сам по себе си е показателен. Смятам също, че страната ни пряко може да бъде намесена в един евентуален конфликт. И ние вече сме участници в търсенето и предлагането на решения за предотвратяването на този конфликт", допълни министърът.

 

По думите му не само САЩ, но и всички страни членки на НАТО на практика мислят върху съществуващите планове.

 

„В различните формати, комитети и структури на НАТО се мисли върху съвкупност от мерки, които да засилят сигурността. Това, което се случи с Крим, е поредното доказателство, че все още е възможно в съвременния свят да има прекрояване на граници в Европа и съответно накърняване на териториалната цялост на една държава. Всичко това няма как да не кара хората, които се занимават със способности и с отбранителни планове, да мислят върху това, което се случва. Да, възможно е в България да бъдат предислоцирани бойни части на американската армия. Тази възможност съществува още с подписването на споразумението за стратегическо партньорство. Аз лично изключвам масирано създаване на нови бази, включително и на територията на Източна Европа.

 

Не изключвам преразглеждане на плановете за масирано съкращаване и изтегляне на американските части от Европа. Това се вижда и от изявленията на американския президент", каза още министърът.

 

Найденов коментира и лансираната от няколко месеца информация, че наши изтребители се вдигат по няколко пъти в седмицата, за да пресрещат и придружават движещите се в неутрално пространство руски транспортни самолети:

„Тук не става дума само за руски транспортни самолети. Става дума и за основание да се мисли и за разузнавателни полети. Само от 1 до 26 март имаме 9 случая, като при 5 от тях имаме заповед за вдигане на дежурната двойка изтребители. Това са част от нашите отговорности по задачата за охраната на въздушното пространство".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6749 |28.03.2014 Кунева отсече: Възможно е ГЕРБ и ДПС да се сдушат . 31| 5529 |27.03.2014 Мирослав Найденов: БАСТА не е ничия патерица . 33| 6517 |17.03.2014 Паси: Не санкции, а кибервъзможности срещу Русия! . 4| 5843 |10.03.2014 Татяна Ангелова е новият зам.-шеф на фонд „Земеделие”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads