Реклама / Ads
1| 2621 |14.05.2024 НОВИНИ

Ангел Петров за машинното гласуване: Има ли риск за удостоверяването?

.
Даниел Стефанов и Ангел Петров
„Естествено, че има риск, aко ние не излезем и не кажем, че удостоверяването на машините трябва да приключи до конкретна дата. Риск винаги ще има. За разлика от местните избори тук имаме и изпращане на машини в чужбина.“ Това каза Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление. Той бе освободен от длъжност, защото нямал качествата да я извършва.
 

Петров каза още в ефира на бТВ, че за първи път липсват таблицата с отразените становища и бележки.

 

„Ние не знаем какво е становището на Централната избирателна комисия върху тези 20 работни дни. Това, на което се акцентира в сегашната методика, е че срокът за удостоверяване е 20 дни и започва от момента, в който се получат тези технически устройства за машинно гласуване. Но забележете, не както пише в Изборния кодекс от получаването на техническите устройства, а пише от получаването на техническите устройства подготвени така, както ще се използват в изборите. Това е Абсолютно невъзможно. Няма как, защото за да ги получите във вида, в който пише - конфигурирани настроени и параметризирани - това означава, че вие трябва да имате одобрената от ЦИК бюлетина от машинно гласуване, което се случва накрая“, добави Петров.

 

Той отново повтори, че има риск да бъдат удостоверени машини.

 

„Това се повтаряше многократно през последните няколко месеца. Аз го виждам като текст и в новата актуализирана методика, която е утвърдена без обсъждане със заинтересованите страни, включително ние не знаем", каза Петров.  

 

Според изборния експерт Даниел Стефанов има положителен фактор - удостоверението е започнало малко по-рано.

 

„Централната избирателна комисия разбра, че не може да поставя в такава сложно ситуация Министерство на електронното управление и двете агенции, които участват в удостоверението – в този срок. Ние знаем, че тези 20 дни са проблем, защото никога не могат да бъдат спазени. Въпросът е защо никой досега при отварянето на кодекса не промени този срок, защото това създава сериозен проблем. Това беше част от проблема на предишните избори, когато се получи разминаването между министерството и ЦИК, защото практически и двете институции се страхуваха да си сложат реален краен срок“, обясни Стефанов.


 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2523 |14.05.2024 50 лева, но не бонус, а глоба, ще получи всеки абитуриент, провиснал от прозореца . 4| 11835 |14.05.2024 Държавните университети спират работа в знак на протест . 1| 2496 |14.05.2024 Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен, сочи ново проучване . 3| 6273 |14.05.2024 От скандали и стачки ли ще бъде белязан фестивалът в Кан? Пред ФрогНюз говори културологът Юлия Владимирова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads