Реклама / Ads
5| 5632 |29.03.2011 НОВИНИ

А. Ангелов: Президентът не промени мисленето и коалиционната си култура

.
А. Ангелов
Членството в НАТО означава да промениш мисленето и коалиционната си култура. За съжаление не всички умеят да го правят, новата култура се отнася и за други хора, освен за президента, каза министърът.
 

Не сме се срещали с президента във Фейсбук, обяви по НТВ министърът на отбраната А. Ангелов. Рискът и заплахите не са около нашите граници, подчерта той, но обясни, че членството в НАТО означава да промениш мисленето и коалиционната си култура. За съжаление не всички умеят да го правят, обобщи той. Новата култура се отнася и за други хора, освен за президента, каза той. Спорът е по повод президентския коментар във Фейсбук за отбранителната политика на страната.

Дълбоко погрешно е схващането на президента, изразено във Фейсбук. (Двамата имат принципни различия по въпросите на отбраната на страната, обявява също във Фейсбук и Ангелов - б.р.). Ние изграждаме единен комплекс сили, стремим се те да могат да отговорят на всички ситуации не само извън, но и вътре на територията на страната. Понятието експедиционни сили идва от старо разбиране, че трябва да име сили за навън и за вътрешно действие. В МО няма такова разбиране, категоричен беше министърът.

С промените в Закона за отбрана и въоръжените сили началникът на отбраната получи нови правомощия, опроверга министърът мнението на президента, че са му отнети правомощия.

Малко са парите в ресора, но е важно да се промени фокуса на използването им, добави Ангелов, имайки предвид, че те трябва да се харчат за армията.

Утре ще бъде взето решение дали една фрегата от 3-те белгийски, която има опит в такива мисии, ще замине към 15 април на мисия към Либия. Винаги се налага ротация, обясни той. 160 души ще има на борда, ще има преводачи и военни полицаи, за да се осъществят действията по налагане на ембаргото. Плаща МО, каза министърът.

Силите на военната полиция ще се използват и при терористични актове, при бедствия и аварии, при залавяне на особено опасни престъпници, заедно с националната полиция при строго установен ред, обясни Ангелов. Има еволюция в становището на вътрешния министър, уточни министърът на отбраната и беше категоричен, че Закон за военната полиция ще има. И двамата се изказвали емоционално, това говорело за атмосферата на откровеност в МС, каза А. Ангелов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6330 |27.03.2011 София и Пловдив с промени в движението днес . 15| 5997 |26.03.2011 А. Ангелов: Сега имаме съюзници на всички граници . 13| 4873 |20.03.2011 А. Ангелов: България не е застрашена директно . 13| 5316 |19.03.2011 Аню Ангелов: Ще участваме в хуманитарна операция за Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads