Реклама / Ads
1| 4257 |24.09.2019 НОВИНИ

Анна Кръстева: Гърция е по-горещият картоф по отношение на бежанския натиск

.
Министри на вътрешните работи на страните от ЕС се споразумяха за въвеждане на автоматична система за репатриране на търсещи убежище бежанци, достигнали бреговете на Малта или Италия. Текстът предстои да бъде съгласуван със Съвета на външните министри на 8 октомври в Люксембург.
 

Преподавателят в Нов български университет професор Анна Кръстева, която оглавява и Центъра за емиграционни изследвания оцени пред БНР предварителната среща във Валета като „малка стъпка с голям напредък“.

 

„Голям напредък, защото осъществява преход от конфронтация към сътрудничество. Ситуацията дълго време беше доста блокирана… Сега се върви към прагматични, за момента напълно временни решения - страни-доброволци да поемат част от тези бежанци, които пристигат в Малта“, каза тя .

 

„Германия и Франция предварително се ангажират с 25%. Става въпрос за тези, които са спасени - корабите с бежанци в морето. За последните 15 месеца това са 2200 търсещи убежище - не е огромно число. Германия ясно посочва, че 25%, евентуално, ще бъдат поети от частния сектор - от неправителствени организации, и няма да лежат на държавния бюджет. Това са прагматични решения, които, първо, да дават работещи, макар и временни, решения на един изключително сложен проблеми и, на второ място, да успокоят общественото мнение“, обясни Кръстева.

 

Остава отворен въпросът кои мигранти ще бъдат предлагани за релокация – тези с голям шанс да получат бежански статут или откровените икономически имигранти, посочи тя.

 

В момента най-сложният проблем е Гърция, където бежанският поток нараства, коментира Кръстева. Според нея причината е политиката на Турция, която чрез мигрантите оказва натиск върху ЕС за повече пари за тяхната интеграция в Турция.

„От друга страна, това е стигнал, пак форма на натиск за международната общност да приеме нейното решение - тя иска да създаде зона за сигурност в Сирия, в която да не участват кюрдски сили – нещо, което за момента не се приема нито от САЩ, нито от ЕС“, каза Кръстева.

 

За да илюстрира сложността на проблема в Гърция, тя посочи, че на ден в Гърция влизат повече търсещи убежище, отколкото Германия е приела по схемата за доброволно приемане от Малта и Италия в последните месеци.

 

„Това е по-горещият картоф в момента“, каза Анна Кръстева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4063 |24.09.2019 В Гърция започна стачка на обществения транспорт . 0| 4138 |23.09.2019 Общонационална транспортна стачка ще блокира Гърция утре . 4| 4281 |22.09.2019 Общонационална стачка в Гърция е обявена на 24 септември . 9| 6556 |20.09.2019 Анна Заркова: Аз ли имам халюцинации или Кирил Ананиев е ял халюциногенни гъби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads