Реклама / Ads
30| 8521 |28.10.2011 НОВИНИ

Антибългарски македонски филм разбуни евродепутати

.
Левски 1942
"Трето полувреме" за мача Левски-Македония съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни, пише в писмото.
 

Евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с манипулациите във филма „Трето полувреме”, който понастоящем се снима в Скопие. Те ще сезират организациите, участващи в реализацията на филма и ще настояват те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни, пише в писмото.

Евродепутатите посочват, че в последно време до тях достигнали сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България.  Поредната фалшификация на историческата истина цели България да бъде представена в изключително негативна светлина.

Както Frognews.bg и в. Торнадо многократно писаха през последните месеци, в Македония се снима международна ко-продукция "Трето полувреме" с явната цел да се насажда омраза срещу България, особено сред младите. Филмът е с огромен бюджет от 2 150 000 евро, продукцията е обявена за "проект от национален интерес" и е получила държавна субсидия от 1 000 000 евро, както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд.

В този филм историята ще бъде драстично изопачена – българите за пореден път ще бъдат представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните ще скандират против "българската фашистка окупация", сигнализираха ни от БККС. Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля "от болната глава на здравата" – като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол. Статиите в македонските медии относно заснемането на филма не пропускат да използват старите югославски клишета за "фашистка България", "български фашистки окупатор", "нацистка лига" и т.н. Никоя друга страна и народ не се определят като "фашистки" в днешна Р. Македония, освен България и българския народ.

Режисьор е Дарко Митревски, а продуцент ‒ хърватинът Бранко Лустиг, който има два Оскара – за „Гладиатор” и за „Списъкът на Шиндлер”. Филмът за събитията в Скопие се основавал на действителен случай, при който във футболен мач се намесила политиката. Клубът „Македония” напредвал към шампионската титла, но по времето на нацизма не можело да бъде позволено да спечели отбор, играчите на който били представители на непризнат народ, воден от евреин.

Същевременно у нас липсва всякаква официална реакция, което на практика окуражава македонистите в тоталното изопачаване на историята на международната арена, представящо българите не като народ-спасител на евреите, а като народ-палач. Филмът е в драстично противоречие с докладите и препоръките на ЕС за обективно тълкуване на историята и реформиране на идеологизираната образователна система, както и за преодоляване на езика на омразата.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5831 |21.10.2011 Калфин тропал македонски хора; Плевнелиев обичал билков чай . 14| 7193 |21.10.2011 Македонските българи да "гласуват за бъдещето на майка България" . 2| 5524 |19.08.2011 Делото "Илинден" заби в Македонския съд . 19| 8564 |18.06.2011 Македонският герой от "Тракия" най-после стана българин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads