Реклама / Ads
185| 13401 |16.07.2012 НОВИНИ

Антикостовистът Емил Кабаиванов поема СДС

.
Емил Кабаиванов
Новият шеф на СДС вече е факт. Той се казва Емил Кабаиванов и победата му е обявена след обработването на всички протоколи от вътрешните избори. Емил Кабаиванов победи с 51.9% Ваньо Шарков, който получи подкрепата на 48.1% от гласувалите.
 
В изборите са участвали 7593 души. За Кабаиванов са гласували 3941 души. Ваньо Шарков е получил подкрепата на 3652 души.

Ваньо Шарков и кметът на Карлово Емил Кабаиванов вчера участваха на балотаж в битката за лидерския пост в СДС. Право на глас имаха 9 000 членове на СДС.

Кабаиванов е известен с твърдата си позиция да няма съюз с Иван Костов и ДСБ, докато Ваньо Шарков бе сред привържениците на идеята за запазване на Синята коалиция.

Вътрешният избор на СДС бе съпровождан от драми, които вдигнаха градуса на изборите в неделен ден. Балотажът между двамата кандидати – синия доктор Ваньо Шарков и карловския кмет Емил Кабаиванов, се оказа битка на живот и смърт за седесарите. Финалът показа, че синята партия ще бъде в ръцете на антикостовист и коалицията ДСБ няма да бъде има.

Ден преди избора Ваньо Шарков предизвика объркване в 4сините” редици, като се оплака в отворено писмо, че СДС не му разрешава допълнителни застъпници, които да наблюдават честността на избора в райони на опонента му. Шарков се оплака и от прехвърлянето на застъпниците на Румен Христов, който се отказа ден преди първия тур автоматично към Емил Кабаиванов.

„Вие отхвърляте застъпниците ми с мотива, че не са регистрирани в срок. А същевременно непосредствено преди първия тур на следващия ден, комисията прехвърля застъпниците на Румен Христов към Емил Кабаиванов против всякакви срокове и правила“, реагира остро Шарков.

От Софийската организация на партията обаче отхвърлиха обвиненията.

Надежда Нейнски също предизвика скандал. Според седесари в деня на избора тя открито агитирала в телевизионни предавания да се гласува за Шарков, който бил за съюз с Иван Костов. От телевизионния екран Нейнски обясни, че новият лидер на СДС трябва да е Ваньо Шарков, който е подкрепян от мажоритарно избрани кметове и депутати. Тя директно определи изборът на Кабаиванов за опасен, защото е кмет на община в тежко състояние и бил зависим от управляващите. Залозите за победителя на СДС бяха трудни. От Софийската организация очакваха Кабаиванов да бъде следващият син лидер, след като те ще дадат подкрепата си за него. 1000 техни гласа, дадени за Иван Сотиров, който отпадна на първи тур, сега натежаха в полза на карловския кмет.

СДС отся ВаньоШарков и Емил Кабаиванов на първи тур на вътрешния избор на партията. Ден преди това се отказа един от фаворитите за поста – Румен Христов. На първия избор отпаднаха бившият зам.-кмет на София Иван Сотиров и депутатът от СДС Лъчезар Тошев, които също се състезаваха лидерския пост.

Изборът на нов лидер се наложи, след като досегашният лидер Мартин Димитров подаде оставка. Това стана след решението на Националния съвет на СДС от 15 май партията да отхвърли формулата на Синята коалиция на парламентарните избори през лятото на 2013 г. След Димитров за временен лидер на СДС бе посочен Борис Марков.

Предстои новият лидер Емил Кабаиванов да съобщи по какъв начин ще ръководи СДС и какво ще стане с работата му като кмет на Карлово.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5987 |15.07.2012 Кабаиванов води в докторската битка за СДС засега . 71| 15968 |10.07.2012 Бойко Борисов: Емил Димитров е казал тъпня, да се извини! . 13| 5140 |17.01.2012 Двойник на Емил Стоянов стана шеф на Европарламента . 9| 4876 |02.09.2011 Синдикати: Не щем Емил Караниколов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads