Реклама / Ads
3| 3508 |22.07.2021 НОВИНИ

Антон Кутев: Най-доброто за България е да се състави правителство още с първия мандат

.
Антон Кутев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Най-доброто за България е да се състави правителство още с първия връчен мандат. До 1-2 седмици ще имаме кабинет. Такава надежда изрази пред Нова телевизия говорителят на служебното правителство Антон Кутев.
 

„Най-лошият вариант безспорно е да не се създаде правителство, но аз съм оптимист. От това, което виждам като движение от политическите партии, си мисля, че е напълно възможно да бъде излъчена правителство. Напълно е възможно това да се случи още с първия връчен мандат на „Има такъв народ“. Очаквам, че ще получат подкрепа. Много се надявам да се направи това правителство. Всички ние от служебното правителство се надяваме, че ще има редовен кабинет. Това е много по-добро за България. Възможностите са служебен кабинет изобщо не ги обсъждаме“, обясни той.

 

Кутев не отговори дали в редовния кабинет ще присъстват лица от служебния. Той е уверен обаче, че трябва да има приемственост.

 

По казуса „Румен Спецов“

 

„Очевидно проверката би трябвало да е приключила. Няколко пъти получих информация, че не са намерени никакви нарушения. Дали това е окончателното решение – не знам“, обясни говорителят на служебното правителство. „Има продадени фирми, но това не води до негова вина”, добави Кутев.

 

Уволненията в АПИ

 

„Не мога да знам какво точно се случи там. Наистина имаше една нередна заповед на шефа на АПИ, с която той всъщност спира едни ремонти, които не трябва да бъдат спрени. Това е сериозен проблем, не само за този шеф. Оказва се, че предишното правителство е оставило огромно количество, става дума за милиарди, договори, които са подписани без да имат финансово обезпечаване. А в същото време да раздадени други милиарди на фирми, които пък нищо не могат да направят с тях, защото нямат готовност. Самата Агенция „Пътна инфраструктура“. Така или иначе спирането на проекти в момента не е необходимо и това беше достатъчна причина да бъде освободен“, уточни Кутев.

 

„Пирогов“

 

„Щом имаме криза, значи има грешка. Няма как някой да не направи грешка. Имаше такава в комуникацията. На хората трябваше да бъде обяснено, какво се случва. Ние освободихме Балтов и едва след това обяснихме защо. Аз обаче смятам, че основанията са достатъчно ясни. Ревизията от НЗОК показва, че там има злоупотреба със средства. Друг е въпросът дали това не е системен проблем и в други болници. Нямам съмнение, че освобождаването на проф. Балтов беше правилно. Важно е обаче да поправим системите грешки, за да не се окаже следващият директор в същата ситуация”, каза говорителят на служебното правителство.

 

Темпът на ваксинацията

 

„Аз се опитвах да наблюдавам процеса. Усилия се правят, но друг е въпросът колко са публични. Част от обществото е настроено против ваксинацията и това не се е случило за тези два месеца”, заяви Кутев.

 

Николай Цонев и ВиК холдинга

 

„Неговата експертиза трябва да си я защити той. Той е сложен там от министъра и единственото основание трябва да бъде експертизата. Каква е нужната за този пост аз не знам. Може да е нужен човек, който разбира от финанси. В този холдинг има 1 милиард, който престоява там вече почти година. С него нищо не е направено и ако всичко това е така, там трябва да има промени”, обясни още говорителят на служебното правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7631 |18.07.2021 Антон Кутев: Понякога трябва да се влезе с бутонките, правосъдната система - ключова задача за новия парламент . 5| 3420 |17.07.2021 Антон Станков: Искането срещу Гешев няма да се увенчае с успех заради стабилните мнозинства във ВВС . 3| 5348 |12.07.2021 Кутев: Никой не е искал да изчегъртва ГЕРБ. Защо Борисов се кара, а не обясни какво става с милиардите в „Автомагистрали“? . 5| 4280 |12.07.2021 Проф. Антоний Тодоров: Поредица от избори може да вкара в парламента чудовище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads