Реклама / Ads
20| 5402 |23.07.2020 НОВИНИ

Антон Кутев: Прокуратурата да разследва дали Божков е давал пари за протестиращи

.
Антон Кутев
Прокуратурата да разследва дали Божков е давал пари за протестиращи. БСП не се отказваме от искането оставката на главния прокурор Иван Гешев. Изслушването на Гешев в Народното събрание вероятно ще е през септември, защото той ще трябва да подготви и доклад.
 

Това каза  пред бТВ депутатът от БСП Антон Кутев, който коментира поисканото вчера изслушване в парламента на главния прокурор, за което бяха събрани 70 подписа от социалистите.

 

Кутев уточни, че те вече веднъж са искали само изслушване, но председателят на парламента Цвета Караянчева се е направила, че не ги чува. Затова поискали това да стане по друг член, който предвижда и изготвяне на доклад.

 

Според Кутев един от основните проблеми е свързан с презумпцията за невинност. „Не може да обвиниш един човек, а след това да кажеш, че може би е невинен, като случая с Бобоков. За мен големият проблем е, че през цялото време тази презумпция се нарушава“, обясни Кутев. По думи му, това е проблем на демокрацията.

 

„Няма нищо лошо да проверяваш администрацията на президента. Но не може да влезеш с един куп хора в Президентството. Защо го правиш? За да покажеш, че ти си над тях, че президентът е никой, че той е престъпник? Тук не говорим за това да се въвежда ред. Говорим за границите, в които редът трябва да бъде въвеждан, защото, според мен, Гешев прекрачва тези граници“, възмутено заяви социалистът.

 

Кутев даде пример и с това, което се случи с бизнесмена Пламен Бобоков – изнесена в медиите кореспонденция, гаранция от 1 млн. лв., която значително беше намалена. Не може да изливаш помия по едни човек, преди съдът да се произнесе, подчерта Кутев.

 

Според Антон Кутев, депутат от БСП Александър Паунов се е измъквал от разговора, а не е уговарял протестите с Васил Божков. Нямам си и на идея какви са отношенията на Паунов с бизнесмена Божков. Аз никога не съм се виждал с него, не го и познавам, разкри депутатът от БСП.

 

Много от бизнесмените на прехода имат тъмно минало. Може и Божков да има такова, не е моя работа. Разбирам, че Гешев сигурно иска да разследва бизнесмените на прехода. Въпросът не е това, а как го прави, коментира Кутев. 

 

Според депутата от БСП действията на Гешев са провокирани от личните му вярвания и убеждения. „Той се опитва да подходи хулигански, но аз не вярвам, че това може да стане така. Засега той има добри намерения и наистина иска да се справи с престъпността, но това не може да стане чрез нарушаване на правилата. Главният прокурор има една единствена задача - събира доказателствата и ги вкарва в съда, така че да издържат. Всичко останало, в момента, в който започне да се занимава с пропаганда, абсолютно обърква този процес“, обясни депутатът от левицата.

 

„Премиерът няма друг избор освен да се вслуша в гласа на протеста. Дори утре да залезе целият този протест и нищо да не остане от него. Демокрацията и тези протести са единственото нещо, което може да смени несменяеми и безконтролни фигури в обществото, какъвто е и главният прокурор“, заключи Кутев.

 

Протестът не е влюбен в БСП. Радев няма друг избор освен да се вслуша в хората на пощада, завърши Антон Кутев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4619 |23.07.2020 Прокуратурата иска постоянен арест за задържаните пред бившия Партиен дом . 6| 6740 |22.07.2020 Христо Динев напуска шефското място в спецпрокуратурата, наследява го отказалият да разследва Цветанов . 10| 4502 |21.07.2020 Прокуратурата подхваща ТЕЦ ”Варна” и Доган . 12| 5252 |20.07.2020 Антон Кутев: Всяка власт забравя къде се намира. Сагата ще завърши с тежък крах на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads