Реклама / Ads
5| 4040 |23.07.2020 НОВИНИ

Депутатите искат доклад от Иван Гешев за дейността му в прокуратурата

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Народното събрание прие предложението на БСП за доклад на главния прокурор Иван Гешев за периода от дейността му. ”За” гласуваха 179 народни представители, 1 - ”против” и без ”въздържали се”.
 

Гешев трябва да изготви и представи пред парламента доклад за дейността на прокуратурата за времето, в което той я ръководи.  Вчера стана ясно, че обвинител номер 1 е в платен годишен отпуск до 9 август и не е ясно дали той ще се яви пред депутатите, дори и предложението да бъде прието.

 

Крум Зарков от БСП представи мотивите на левицата за искането им за изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание.

„В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения. Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи- на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния  кодекс. Много от тях създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията, които се случват и сега в този момент пред Народното събрание“, заяви  Крум Зарков от парламентарната трибуна.

 

По неговите думи причината за това се корени и в усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Конституцията основни права и свободи.

 

Той обясни, че член 84, т. 16 от Конституцията дава право на Народното събрание да изслушва главния прокурор и да приема и други, извън обичайните годишни негови доклади. „Тази правна възможност в момента се превръща в наш общ обществен дълг. Народното събрание не може да стои встрани от този наболял дебат“, категоричен е Зарков.

 

От ГЕРБ подкрепиха предложението на БСП. Красимир Ципов заяви, че ще подкрепят левицата и предложи няколко дребни поправки в проекта за решение на парламента.

Искането на депутатите от БСП бе внесено вчера. Те внесоха предложение по чл. 91 от Правилника. Разпоредбата предвижда по решение на Народното събрание, прието по искане на една десета от депутатите или на парламентарна група, или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4476 |22.07.2020 Единодушно - депутатите гласуваха ”за” край на дълговото робство у нас . 6| 4490 |22.07.2020 Депутатите гласуват промените в закона за ”вечните длъжници” . 6| 3954 |20.07.2020 Зам.-министър: Много деца искат да се върнат в класните стаи . 24| 5222 |19.07.2020 Протест на българи в Брюксел. Искат оставка на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads