Реклама / Ads
1| 2255 |11.09.2024 НОВИНИ

Антон Станков: Решението на ВАС за ДПС-Ново начало не е изненада. Законът за електронната регистрация трябва да се спазва

.
Адвокатът и бивш правосъден министър Антон Станков Източник: Стопкадър: bTV
"Решението на ВАС за ДПС-Ново начало можеше да се очаква. Има закон за електронната регистрация и той трябва да се изпълнява. Това решение на съда не е изненада. Преди време имаше същият случай с електронна регистрация на листата на ПП-ДБ в Стара Загора. Тогава съдът също отсъди в полза на ПП-ДБ."
 

Това мнение изрази в предаването "Лице в лице" по bTV адвокатът и бивш правосъден министър и съдия Антон Станков.

 

"Ясно лъсна недостатъка на тази конструкция с двама съпредседатели. Винаги трябва да е ясно кой ръководи. Определено в политиката вървят някакви процеси на преформатиране и преструктуриране. Всички партии трябва да си направят изводите, защото се вижда, че губят връзките си с избирателите. Не мога да направя дълбочинен анализ на случващото се в ДПС, а и честно казано не искам", каза още той. 






Запитан във връзка с това, че ВСС реши да започне процедура за избор на нов главен прокурор, Станков посочи, че има решение на КС, според което и при изтекъл мандат, докато няма избор на нов орган, старият си изпълнява функциите.

 

"Познавам почти целия състав на ВСС. Тези хора изнемогват емоционално в момента, те са доста амортизирани в тая работа, на тях не им е лесно. Имам им доверие. Сегашната конструкция на ВСС откъсна магистратите от дейността им като магистрати и ги направи едни администратори. Новата конструкция предполага едно пълно изолиране от системата и занимание с чисто административни функции", допълни специалистът.

 

На въпрос какъв е проблемът на българската правосъдна система бившият правосъден министър отговори, че има лоша кадрова политика.





"Оттам започва всичко. Има проблеми и в юридическото образование. Кариерното израстване и заплащането също са проблем. Дотук традиционният подход към съдебната реформа е преструктуриране. Винаги се опитват да се изтъкнат проблеми на структурата и никога на кадруването, на кариерното израстване и т.н. Трябва да се тръгне от сериозен поглед върху финансирането на съдебната власт. Трябва финансите на съда да бъдат публични. На нас като данъкоплатци трябва да ни е ясно какви пари се дават за това", аргументира се той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2388 |11.09.2024 Парламентът отказа да увеличи помощта за второ и трето дете в новия законопроект . 5| 2215 |11.09.2024 Доц. Искрен Иванов: Харис се представи по-убедително в дебата. Тя беше конкретна и последователна в аргументите си . 0| 2184 |11.09.2024 Евакуираха деца при наводнение в детска градина във Варна . 0| 2191 |11.09.2024 Шефът на НАТО Столтенберг ще предаде поста на 1 октомври на своя приемник Рюте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads