Реклама / Ads
1| 2182 |10.09.2024 НОВИНИ

Велислав Величков: Не е редно процедурата за избор на нов главен прокурор да бъде рестартирана

.
Велислав Величков
Процедурата за избор на нов главен прокурор ще бъде рестартирана, но не е редно. На 2 октомври се навършват две години от изтичането на мандата на този Висш съдебен съвет. Не е имало друг състав, който да е набъркан в по-големи скандали. Вероятно в много бърз ход ще бъде избран нов главен прокурор, но най опасното е, че този избор ще се превърне в средство в битката с партията на ДПС. Това коментира Велислав Величков от инициатива „Правосъдие за всеки”.
 

„Когато мандатът е изтекъл преди две години не е редно да вземе решение, което ще влияе върху цялото общество. Публично трябва да бъде дадено обяснение за всичко, което се случваше досега – как беше назначен и освободен предишният главен прокурор”, обясни Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба и бивш и.д. главен прокурор.

 

По думи на Величков трябва да бъде избран не само нов главен прокурор, но и нов председател на Върховния административен съд. „Мандатът на Георги Чолаков изтича в средата на ноември. Начинът тази процедура да бъде спряна е през решение или промяна в Закона за съдебната власт. Такъв законопроект беше внесен от ПП-ДБ. В Конституцията има наредба, която казва, че до избора на новите висш съдебен и прокурорски съвет, не може ВАС да избира тримата големи в съдебната власт – председателите на върховни съдилища и главния прокурор. Вече няма да има Висш съдебен и висш прокурорски съвет след решението на Конституционна съд, но тази разпоредба остава”, посочи още той.

 

„Трябва да се търси вариант, в който да не се отива в крайност и да се назначи нов Висш съдебен съвет. Много е важно какъв ще бъде той, за да не повтаряме същите грешки”, добави Найденов.

 

Според Величков ако е имало нерегламентирана търговия с влияние във Висшия съдебен съвет за най-високите постове в съдебната власт, би трябвало да бъде разпоредена проверка. „Много е любопитно пълното бездействие на прокуратурата”, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8313 |10.09.2024 Политико: Скандал с паспорти поставя под въпрос кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар . 11| 3566 |10.09.2024 Министърът на образованието Цоков: ЛГБТ пропаганда в училищата няма . 11| 11444 |10.09.2024 Защо шофьорите на камиони трябва да минават през буферните паркинги . 4| 2446 |10.09.2024 Представят проекта за трети терминал на летище София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads