Реклама / Ads
1| 3967 |21.10.2022 НОВИНИ

Антоний Тодоров: Ако има четворна коалиция, значи някои лидери са откровени лъжци

.
Антоний Тодоров
След като станахме свидетели на това как беше избран председател на НС, сега въпросът е запазва ли се онази конфигурация, която в продължение на месеци се представяше като конфигурацията за промяна на „модела Борисов”? Това мнение изрази в „Денят на живо” по NOVA News политологът професор Антоний Тодоров.
 

"Основният въпрос е дали мнозинството, което избра новият председател на НС ще бъде и правителство на мнозинството? Аз обаче не очаквам това мнозинство да се превърне в правителство на мнозинството. Защото ако това се случи, много от казаното преди от същите тези лидери, ще се окаже откровени лъжи", посочи той.


По думите му изборът на председател на НС е бил натоварено с твърде много символика. „Формално работата на НС започна с най-възрастния народен представител. Политическата страна на въпроса мисля, че беше достатъчно ясно експлицирана от начина, по който от ПП обясниха ситуацията, а именно като тест на отношението към опозицията и че оттук нататък те ще бъдат мачкани като опозиция”, подчерта той. И добави: „ПП няма да бъдат крайна опозиция, ако този парламент има по-дълъг живот и успее да излъчи правителство. По-скоро е друго. Запазва ли се онази конфигурация, която в продължение на месеци се представяше като конфигурацията за промяна на „модела Борисов”? В момента този въпрос опира до БСП. Лично аз не вярвам, че БСП е решила точно такава промяна. Но ако е решила, и то без никакъв вътрешнопартиен дебат – тогава ще кажа, че това е срам”.


Според него въпросът оттук насетне е какво ще правят тези три партии, които бяха в едно трудно постигнато коалиционно правителство, с една много съществена задача – да премахнат модела ГЕРБ. „Дали БСП няма да реши, че има по-важни задачи. Какви са те – ще трябва да обясни на всички граждани, не само на своите избиратели, които биха я накарали да промени тази си позиция и да се оттегли от коалицията, която искаше да промени модела Борисов. Виждаме трудността за съставянето на каквото и да било мнозинство в това НС”.


„От ГЕРБ непрекъснато натискаха за едно евроатлантическо мнозинство, тоест с ПП и ДБ. От тях обаче не виждам каквото и да било желание за такава коалиция. Защото разбирането им за евроатлантизъм е за една правова държава, която действа ефикасно”, подчерта професор Тодоров.


Той коментира и предложението за референдум за президентска република. „С такъв точно въпрос не може да има такъв референдум поради ограниченията на самата Конституция. устройството на републиката не може да бъде подлагано на референдум. Може да има предложение за свикване на Велико народно събрание, като се посочи че единствената и основна задача ще е промяна на формата на управление, тоест вместо парламентарна република – президентски режим”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6057 |21.10.2022 Стефан Янев: Това не означава, че има нова четворна коалиция . 0| 2738 |20.10.2022 Антоний Тодоров: ГЕРБ да не се учудват, че не получават подкрепа от ПП . 1| 3080 |10.10.2022 Тодор Тодоров: Проблемите не се решават. Има деморализация в системата на МВР . 4| 10471 |22.09.2022 Почина социологът Антоний Гълъбов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads