Реклама / Ads
4| 4150 |13.05.2021 НОВИНИ

АПИ прави скандална обществена поръчка два дни преди изборите

.
Пламен Данаилов
Историята на една странна обществена поръчка и анализ за липсата на доверие между институциите, безсилието на една държава да се справи с пътната безопасност...
 

Фактът, че сигналите срещу бившите управници “валят”, сам по себе си е достатъчно красноречив. Завесата на страха се вдига! Гражданското самосъзнание се събужда, готово да разбие оковите на властта! С надигнатия глас днес, с вота си на изборите! Споделям сигнал, изпратен до мен!


За първи път въпросната обществена поръчка е публикувана на 02 април 2021 г. в 15.48 ч. ( 00044-2021-0028). Предполагам, прави впечатление в какъв момент се публикува подобна поръчка, два дни преди изборите и то по съкратена процедура за едва 12 дни.
Дори и да се абстрахираме от момента на публикуване на горепосочената ОП, би следвало да обърнем внимание на нейното съдържание:


АПИ се е договорила с някаква тайнствена персона, която била подала искане за патент в USA (договорките по ОП само с един изпълнител отговарят ли на изискванията в ЗОП няма да коментирам) да направи ПИЛОТНО ЗАСНЕМАНЕ….... При това пилотно заснемане, колко и да се търси в документите на посочената обществена поръчка няма да откритем какъв е обемът, обхватът на въпросната обществена поръчка….1 км, 10 км, 100 км. Странно обаче, някак изпълнителите са успели да определят, че бюджет от 7 680 000 лв без ДДС е достатъчен ?!?!?!


В аргументацията на тази поръчка са използвани „солидни“ източници, на които дори са се позовали в самата поръчка…Wikipedia с директни линкове в документацията.
След генерирането на аргументация относно несъстоятелността на тази поръчка тя е ….прекратена… като официално се използва претекст, че това прекратяване се дължи на…ЛИПСАТА НА ФИНАНСОВ РЕСУРС НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.


Дотук всичко изглежда нормално, някой има безумно хрумване, реализира го, но когато се чуе и друго мнение…се прекратява и се отрезвява….
Но да не забравяме къде живеем, в какви условия и в какъв социално-битов реализъм сме потопени през годините на прехода.


На светлата дата 29 април 2021 г (четвъртък преди Великден и съответно едни 10-тина празнични дни) в 15.31 часа тази ОП е подновена!!! 00044-2021-0036 с краен срок за подаване на предложения 13 май 2021 г.…отново само един възможен кандидатстващ, със същата мистична госпожа Диана Русинова…която отново фигурира в документацията на ОП. Някак за 20-тина дни се намериха 7 680 000 лв. без ДДС да се похарчат в ОПИТ.


Разбира се, личи си, че са взети предвид предишните бележки, които по неведоми пътища са достигнали до формулиращите ОП и вече не се споменава евентуалността на патента, не се споменава Wikipedia, даже се прави крачка напред…позовават се на Директива 2008/96/EC за управлението на безопасността на пътната инфраструктура !!! Гениално, на българска администрация й отне 13 години, за да се задвижи и реши да действа по Директива от 2008 г.!!! Похвално, по-добре късно отколкото никога…
Само, че имат грешка, въпросната Директива е изменена и същината на тези изменения е много по-съзвучна със сегашната обстановка и тези промени не са от преди 10 години….а много по-скорошни. Ала не бива да се сърдим на АПИ, явно толкова си могат, явно се опитват нещо да скалъпят хората.


Тяхното действие е показателно за едно и е доказателство за същото, а именно:
1. С последните изменения на ЗП от 19.03.2021 г. грижата и координацията за безопасността на пътищата в Република България е ангажимент и задължение на „Държавна Агенция Безопасност на движение по пътищата“ – видно и явно представителите на АПИ не смятат, че нещо подобно може да се реализира и изпълни от ДА БДП и затова са решили да се „спасяват“ както успеят и доколко могат.


2. Абсолютна непрозрачност и здрава логика при определяне на бюджет за реализация на ОПИТИ. Когато се разчита на несъществуваща технология, недоказани решения, това могат само да бъдат ОПИТИ. И във второто издание на тази ОПИТНА поръчка не става ясно какъв е обхватът.


3. В конкретната администрация явно няма хора с критично мислене и познания в тази материя, да даваш безотчетно МИЛИОНИ за сателитни снимки, които на базата на множество инструменти на ЕК и ЕС са достъпни до всички органи на държавната власт напълно БЕЗПЛАТНО е най-малкото безотговорно !!!


4. Подобна поръчка, аргументацията за нея и подходът могат само да ни мотивират да бъдем много по-бдителни по отношение пилеенето на ресурси в НЕПРАВИЛНИ действия.

 

Икономистът Пламен Данаилов, ИТН, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7778 |13.05.2021 Райчев: Голяма победа на Радев срещу Борисов с това служебно правителство . 18| 10757 |13.05.2021 Гарнизов: Тая лисица не е умряла. Прави се на умряла . 18| 3778 |12.05.2021 Корнелия Нинова: Преди година и половина победихме ГЕРБ, и сега можем да го направим . 8| 3892 |12.05.2021 Бимбалов: За да се изправим срещу такава едра лакомия не е достатъчно да сме смели и отчаяно луди. Трябва и да сме достатъчно много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads