Реклама / Ads
14| 21952 |26.04.2019 НОВИНИ

Само във Фрог нюз: Арбитражният съд във Вашингтон опроверга българското МФ за Оманския фонд

.
Министърът на финансите Владислав Горанов и залата за изслушвания в Арбитражният съд във Вашингтон
Арбитражният съд във Вашингтон официално отговори на Фрог Нюз, че делото на Оманския фонд срещу България за фалита на КТБ не е приключило. Министерството на финансите обяви на 18 април, че триумфално и категорично печели делото, но тази информация бе опровергана от американската страна.

Арбитражът във Вашингтон потвърди за Фрог Нюз, че „делото остава висящо (т.е. продължава)“.  Официалното наименование на  институцията, която е част от Световната банка, е  Международен център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID). В  отговор на наше запитване, провокирано от тоталното противоречие в информацията, публикувана на официалния сайт на ICSID и тази,  оповестена от Министерството на финансите и БНБ, получихме отговор, че информацията на сайта на арбитражът е актуална, точна и делото все още не е приключило. 

 

В началото на февруари 2019 г. стана ясно, че предстои Арбитражният съд в САЩ да вземе решение за участието на държавата ни във фалита на КТБ.  Всяка от страните следваше да представи разходите, които е направила по делото.  От 28 февруари е решението на съда всяка от страните да направи второ представяне на финансови претенции по делото. Следващата стъпка бе окончателно решение по казуса, каквото до момента няма, видно от сайта на съда.

Хода на делото може да видите ТУК.


В края на миналата седмица от Министерството на финансите разпространиха официално информация относно делото, което по техни данни е за 80 милиона евро, в която се казва че: „След два тура от писмени защити, през месец декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман направи отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново пред този или друг международен трибунал. С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото - приключило в полза на България. Република България приключва поредното международно  дело с пълен успех.“

 

Фрог Нюз отправи молба за официална информация до съда, предвид разминаването в официалната информация от Вашингтон и тази в България.  Отговорът, който получихме от секретариата на ICSID на 25 април гласи дословно: „Процедурните детайли (б.а. - публикувани на сайта) по това дело са актуални и делото остава висящо (т.е. продължава).“


.

 

След като от Арбитражния съд твърдят, че делото не е приключило, защо финансовото министерство обяви пълна, тотална и необратима победа?

След като Държавният резервен фонд на Султаната Оман е направил отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново пред този или друг международен трибунал, защо в самия съд не знаят за това? Да не би да има някаква тайна договорка между Оманския фонд и министър Владислав Горанов?

 

В интерес на истината, след обявата на Министерството на финансите се появиха твърдения в социалните мрежи, че е възможно да е сключено извънсъдебно споразумение между двете държави. То обаче отново следва да е свързано с изплащане на договорена сума от страна на България. За такава не се споменава, а без нея не би могло да има договорка. Сигурно много хора са се опитали да разберат каква е извънсъдебно договорената сума, която държавата ни ще плати, спестявайки си последствията от едно осъдително съдебно решение. Възможно ли е изобщо МФ да публикувало невярна информация и то от подобно естество?

 

Припомняме, че Оманският фонд беше собственик на 30% от КТБ. След затварянето на банката и отказ от страна на държавата фондът да се ангажира с оздравяването й, на 22.10.2015 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман, в качеството си на акционер в „КТБ“ АД, заведе международно арбитражно дело срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. Ответник по делото е Министерството на финансите, за чиято защита отговарят две адвокатски дружества – българско и чуждестранно.

 

По неофициална информация фондът настоява да получи от България между 150 и 200 млн. лева заради "причинени материални щети от отнемането на лиценза на КТБ, неравностойно третиране на инвеститора и лишаването му от възможност да защити правата си пред съд."

 

Българската страна твърдеше, че акционерите нямат основание да заведат такива дела, тъй като техните инвестиции не са били национализирани. Според прессъобщението на МФ Държавният резервен фонд на Султаната Оман твърди по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман чрез действията на органите на Република България (българското правителство, Българската народна банка и българския съд), свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и последващото отнемане на нейния лиценз.  

 

Дори и делото да е спечелено, от която и да е от страните, все си мислим, че съдът щеше да знае. Отправихме запитвания до различни инстанции у нас, очакваме отговори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4189 |25.04.2019 Самолети и вертолети в небето на София за 6 май . 8| 11058 |22.04.2019 Само във Фрог: Гласят зам.-шефа на ДАНС и баш човека на Пеевски за председател на КПКОНПИ . 0| 4156 |22.04.2019 Експерт: Самолетът със загиналите в Оризари не е бил в изправност . 1| 4998 |20.04.2019 Българин извърши двойно убийство в Турция и се самоуби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads