Реклама / Ads
26| 17936 |05.02.2019 ЪNDERGROUND

Арбитражният съд в САЩ взема решение за участието на държавата ни във фалита на КТБ

.
Залата за изслушвания в Арбитражният съд във Вашингтон.
Арбитражният съд във Вашингтон готви решението си по жалбата на Оманския фонд срещу България за фалита на КТБ. След представянето на разходите, които е направила всяка от страните по делото, следва единствено окончателно произнасяне. Ако съдът уважи исканото от Оманския фонд обезщетение, следва то заедно с разходите направени по делото да бъдат платени от данъкоплатците в България.
 

Делото което заведе Оманския суверен инвестиционен фонд (SGRF) срещу България заради фалита на КТБ е на финалната права.  Казусът се гледа в Mеждународният център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон  (ICSID).

 

Оманският фонд беше собственик на 30% от КТБ. По неофициална информация фондът настоява да получи от България между 150 и 200 млн. лева заради "причинени материални щети от отнемането на лиценза на КТБ, неравностойно третиране на инвеститора и лишаването му от възможност да защити правата си пред съд."

Ответник по делото е Министерството на финансите, за чиято защита отговарят Arnold & Porter и адвокатското дружество "Томов & Томов".

 

Съдебният спор за фалита на КТБ, който арбитражният съд  във Вашингтон започна да разглежда през октомври 2015 година,  вече е в крайна фаза. Всяка от страните е призована да подаде своето заявление за разходите, които са направени по делото. Юристи потвърдиха, че това означава, че следващият ход на Арбитражния съд е да се произнесе окончателно по казуса и да излезе с решение дали държавните институции в България са участвали във фалита на Корпоративна търговска банка.  Ако съдът  уважи исканото от Оманския фонд обезщетение,  следва то заедно с разходите направени по делото  да бъдат платени от данъкоплатците.

 

От 25 юни 2018 година до сега тримата арбитражни съдии - от Канада, Великобритания и Франция преценяваха фактите и доказателствата по същество. Преди това, от онлайн досието на делото се вижда, че са били изисквани допълнителни документи от страните.

 

Българската страна твърди, че акционерите нямат основание да заведат такива дела, тъй като техните инвестиции не са били национализирани.

 

Оманският фонд обаче казва, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ.

 

Делото в Арбитражния съд беше очаквано, след като магистратите от всички инстанции в България не допуснаха за разглеждане жалбите на Ооманския фонд срещу отнемането на лиценза на банката. Мотивът бе, че акционерите нямат правен интерес в такива производства. Юристи коментираха още при завеждането на делото, че позицията на държавата ни е уязвима и не би издържала в международните съдилища.

 

Международният център за уреждане на инвестиционни спорове (The International Centre for Settlement of Investment Disputes), който гледа делото е световна арбитражна институция, създадена през 1966 г. Този съд се занимава с разрешаване на правни спорове и помирения между международни инвеститори. ICSID е част от и се финансира от Групата на Световната банка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9662 |21.12.2017 Първият търг за вземания на КТБ - коледни подаръци или в кома ли са институциите? . 8| 41432 |26.07.2017 Борисов & Пеевски превземат ВПК, мачкат конкуренти . 37| 67113 |23.10.2014 Невиждано! Пияни ченгета от Смолян „превземат” с бой районното в Елхово, плашат с главсека на МВР . 14| 10017 |13.01.2010 Лобита превземат с генни храни корема на българина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads