Реклама / Ads
1| 4211 |07.06.2019 НОВИНИ

Арх. Ковачев: Проектът за Борисовата градина е с най-малка намеса в парка

.
Изговориха се много неистини по повод проекта за обновление на Борисовата градина, като една от основните е, че ще се режат много дървета. Това каза в студиото на „Лице в лице” арх. Атанас Ковачев - автор на проекта.
 

Нашето предложение беше избрано от 16-членно жури и беше наречено най-консервативният проект в смисъл, че е най-щадящият и с най-малка намеса в парка. Основното ни желание беше да възстановим някогашния блясък на Борисовата градина, да върнем публичния й характер, добави Ковачев.

 

В проекта му се предвижда строителство под формата на възстановяване на архитектурни обеми. Такива са три сгради на бившето Климатично училище, не съществуващо от десетилетия.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова не подкрепи проекта, а сега предстои да се обсъди и темата, свързана с всяка форма на ново строителство.

 

Арх. Ковачев посочи, че един от основните проблеми на парка е, че много от терените в периода на прехода са променили своите собственици.

 

Днес там има всички видове собствености – държавна, общинска и частна, което не би трябвало в един парк, особено с най-висока степен на защита – резерват, да има частна собственост, коментира той.

 

Ковачев обясни и че неговият проект е съставен от млади хора, а и предвижда извеждане на колите от парка, както и построяване на подземен паркинг, като се премахне автокъща „Капитолия”.

 

Архитектът отбеляза също и че няма да се премахва „Маймунарника”, но ще се въведат някои ограничения след 22 часа, за да е по-тихо в района.

Искаме да възстановим Климатичното училище, което може да е зелено училище, добави още той.

 

Но това е евентуално възстановяване, по стари снимки, няма да е с разширяване, тази идея подлежи на ревизия, каза още арх. Ковачев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4049 |06.06.2019 Здравко Здравков: Строителство в Борисовата градина няма да има . 4| 4424 |05.06.2019 И проф. Ковачев опазва Борисовата! А Дано!? . 6| 3901 |05.06.2019 Фандъкова се кълне, че Борисовата градина няма да се застроява . 0| 3682 |15.05.2019 Калоян Паргов: Проектът за изграждане на завод за изгаряне на RDF не е получил одобрение за допустима държавна помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads