Реклама / Ads
4| 4439 |05.06.2019 НОВИНИ

И проф. Ковачев опазва Борисовата! А Дано!?

.
Първото официално общественото обсъждане на Подробния устройствен план на Борисовата градина в София започва днес. Авторът на проекта проф. Атанас Ковачев е категоричен, че няма опасност от застрояване в нея. В плана е предвидено премахване на 3 сгради с обща площ от 1100 кв. м. и строеж на тяхно място само на една от около 500 кв. м., каза той.
 

„Нашата идея беше да запазим обществения характер на парка. Това и предлага проектът. В последните седмици се появиха в медиите много неистини, които искам да оборя, защитавайки това, което предложихме“, каза още той пред БНР.

През годините след 1989-а много терени в парка са променили своята собственост, каза той.

 

„Но планът не може да се произнесе защо това е станало. Има други органи, които би трябвало да преценят. Ние приемаме, че те са частна собственост и предлагаме част от тези обекти да се върнат на общината, да станат публична обществена собственост“.

В плана действително е имало предложение за възстановяване на съществувалото в парка климатично училище. „Разбирам, че това не се възприема от много граждани и, ако експертният съвет, който един ден приема нашия проект, ни вмени да не го оставяме, ние ще го махнем оттам. Но разберете, ако сега го махна, значи да се откажа от моя конкурсен проект.. Аз съм напълно съгласен да отпадне изграждането на това училище...", категоричен е професорът.

 

Ковачев обеща да се вслуша в мнението на гражданите на днешното обществено обсъждане, ако влязат като мотивирани предложения в решението на експертния съвет: "Тъй като паркът е разсечен от доста главни артерии, в проекта е предвидено изграждане на връзка по цялата му територия – подземна или наземна. Това ще даде възможност на хората с инвалидни колички, майките с деца и възрастните да преминават от едната в другата му част, без да пресичат артерии на градския транспорт".

 

„Подробният устройствен план дава макрорамката, големите идеи. След това ще има, вероятно, серии от паркоустройствени и инвестиционни проекти, които ще решат на място какво да се направи“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4292 |05.06.2019 Манфред Вебер стана лидер на групата на ЕНП, а Андрей Ковачев негов заместник . 2| 4268 |02.06.2019 Проф. Пламен Павлов: Четниците не са се борили за тераси, а за стълба към свободата . 14| 9286 |31.05.2019 Проф. Михаил Мирчев: Борисов поиска оставката на Цветанов, за да спаси себе си . 8| 8024 |30.05.2019 Проф. Н. Слатински: Некомпетентността в управлението вече е национален проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads