Реклама / Ads
0| 4416 |07.02.2015 НОВИНИ

Асансьорите и язовирите под една контролна "шапка"

.
Ивелина Василева
Подготвени са промени в закона за водите, които предвиждат да се въведе единен национален контролен орган, който да следи за техническото състояние на хидротехническите съоръжения и това ще бъде Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нейна отговорност ще бъде да контролира състоянието на съоръженията, да издава предписания на собствениците и операторите на тези съоръжения. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по Дарик.
 

 Липсата на единен национален контролен орган е била идентифицирана като проблем и затова властта иска той да бъде въведен, за да се даде сигурност, че съоръженията подлежат на непрестанен контрол и че има механизми, чрез които могат да бъдат санкционирани собственици и оператори, които не се съобразяват с указания, препоръки, констатации и те да понесат своята отговорност.

 

С промените се въвеждат по-строги отговорности, ясно разграничаване на функциите, отговорностите на собствениците и операторите на язовирите също с цел да се гарантира доброто им техническо състояние.

 

Министърът напомни, че са били предприети спешни мерки по отношение на язовирите с неизяснена собственост. За два месеца е установена собствеността на 253 от 268 язовира, които са били с неясен собственик, а контролът над останалите петнадесет поеха областните управители. Част от язовирите с неясна собственост се оказали общински, част от тях - на частни арендатори. На територията на страната има 2800 язовира, като от тях около 2200 са общински, а останалите са държавна собственост.

 

Язовирите, за които е установено, че са в предаварийно състояние, са под контрола на „Напоителни системи" с решение на Министерския съвет. На дружеството съвместно с общините е възложена задачата за изваждане от експлоатация на тези съоръжения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5239 |06.02.2015 Една дузина красавици за Кюстендилска пролет 2015 . 13| 5151 |30.01.2015 Лозан Панов: Една гнила ябълка е достатъчна, да изгният и прекрасните в купата . 3| 4568 |28.01.2015 Георгиева: Докладът отчита политическата несигурност през последната година и половина . 10| 7671 |24.01.2015 Внимание! Извънредна акция на КАТ за скорост и пресичане на инцидентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads