Реклама / Ads
33| 7212 |09.05.2023 НОВИНИ

Асен Генов пред Фрог: Парадът в Москва беше излишно дрънкане на оръжия. Скъсаната връзка с реалността е очевидна

.
Парадът по случай Деня на победата на Червения площад в Москва беше излишно дрънкане на оръжия - опит да се удовлетвори имперския нагон на Путин. Все по-очевиден е проблемът на руската армия в Украйна. Все по-голяма е възможността Кремъл да не излезе като победител от тази война и затова се прави един “бляскав” парад.
 

Това заяви пред ФрогНюз Асен Генов. 

 

Ето и цялото интервю:

 

Господин Генов, какво видяхте в речта на Владимир Путин на Червения площад на пръв прочит? 

 

Нищо ново и нищо изненадващо - абсолютно предвидими бяха думите на Путин. Има огромен контраст между реалността и това, което руският президент представя на народа.

 

Все по-очевиден е проблемът на руската армия в Украйна. Броят на жертвите расте. Все по-трудно е на руската пропаганда да представи случващото се в Украйна като успех. Все по-голяма е възможността Русия да не излезе като победител от тази война и затова се прави един “бляскав” парад. Той контрастира и с икономическото състояние на страната, и с начина по който живеят руснаците. За пореден път това бе едно излишно дрънкане на оръжия - опит да се удовлетвори имперския нагон на Путин.

 

Руският президент спомена Украйна и загиналите в борбата срещу фашизма. Това беше огромен парадокс - Русия в момента действа така, както е действала националсоциалистическата партия в Германия. Този военен парад в Москва е парад на тоталния дисонанс с реалността. 

 

За скъсването на тази връзка с реалността сякаш свидетелства и конфликта с Евгений Пригожин. 

 

Една версия е, че създателят на ЧВК “Вагнер” прави всичко това, за да разсее украинците. Възможно е да става дума за негови лични интереси. Всичко това обаче показва невъзможността на руската армия  да направи нещо значимо и символно за 9 май.

 

Целта беше превземането на Бахмут да се продаде на обществото като съществен успех за Деня на победата.

 

Такива опити имаше и миналата година, когато имаше тежки сражения за превземането на Мариупол.

 

Имаше, да. Но тази година ми се струва, че руските сили търпят сериозен оперативен провал на бойното поле и се опитват да компенсират всичко това с пропагандни мероприятия. Парадът днес беше точно такова мероприятие. 

 

Екзистенциалната война на Русия срещу Запада беше спомената и днес. Как звучи това повторение в контекста на руската ядрена доктрина? Има ли опит за ескалация? 

 

Това е последният коз в ръкава на Путин - ядрената доктрина на Русия. Спори се дали той би прибегнал до натискането на червеното копче, но ми се струва, че включително от Китай получава сигнали, че това действие е неприемливо и дори Путин би помислил сериозно преди да прибегне до тактическо ядрено оръжие. 

 

От друга страна той заяви едновременно, че за Русия няма вражески държави, но речта му бе насочена срещу свободния свят, международния ред и срещу Запада. Това е вътрешно противоречие. 

Речта на Путин бе изцяло за вътрешна употреба или по-скоро сигнал навън? 

 

Путин търси одобрението на руснаците. Тя беше изцяло за вътрешна употреба. Ясно е навън - сигналите ги изпраща с всяка една ракета, която разрушава цивилна инфраструктура в Украйна и избива граждани докато спят. 

 

А какво означаваше присъствието на чуждестранните лидери там? 

 

Путин търси легитимация през присъствието на най-верните си сателити. Но не можем да сметнем за велико международно присъствие това на неговия “пудел на каишка” Александър Лукашенко.

 

Как изглежда днешния парад в контекста на новината за свалянето на ракета “Кинжал” със системите “Пейтриът”? 

 

Превъзходството на натовско оръжие в Украйна е видимо. И показателен за това е начинът, по който реагира руската пропаганда. Доскоро те твърдяха, че са унищожили повече системи HIMARS, отколкото са произведени изобщо. Ако приемем, че “Кинжал” е една от гордостите на съветската военна технология и тя е свалена от от “Пейтриът”, това е технологичен сблъсък. Естествено е руската пропаганда и Кремъл да мълчат по този въпрос. Това са неудобни факти. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8709 |09.05.2023 Бойко Борисов: Ще предложим безспорен премиер . 2| 3113 |08.05.2023 Демерджиeв за полицейската акция в пловдивския клуб: Преди да приключи проверката нищо няма да искам . 6| 2958 |08.05.2023 ЕК предлага 11-и пакет санкции срещу Русия . 2| 2591 |08.05.2023 Станишев пред БНР: В България има деградация на политическото съдържание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads