Реклама / Ads
6| 3096 |17.11.2023 НОВИНИ

Асен Василев: Данъкът, който ще плати „Лукойл”, е 400 млн. лв.

.
Финансовият министър Асен Василев Източник: Стопкадър: БНТ
"Ако спрем дерогацията за три дни, може да се застраши подаването на гориво в страната. Това е посочено в доклади за рисковете, изготвен от експерти и службите. Не потвърждавам данните, изнесени от „Политико” и Делян Добрев за приходите на „Лукойл”. Данъкът, който ще плати „Лукойл”, е 400 милиона лева."
 

Това заяви финансовият министър Асен Василев в предаването „Панорама” по БНТ.

 

По думите му от самото съставяне на това правителство, то е много тежък компромисен вариант, за да може България да се придвижи напред. Всичко е заложено в програмата на правителството с ясен хоризонт от 18 месеца, отбеляза той.

 

Министърът призна, че има притеснения в Бойко Борисов, които били неоснователни. Те са свързани с таксата от преноса на руска газ.

 

"Приходите вървят много добре. ДДС е нагоре с 18% вътре в страната. Единственото изоставане е за приходи от внос и те в момента наваксват", увери той.

 

Василев посочи освен това, че гледа на атаките срещу себе си, като на комплимент. „Аз не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен за хората – ще я върша, ако не – ще си тръгна. Много е важно човек да си тръгне навреме”, подчерта финансовият министър.

 

Той бе категоричен, че не трупаме дълг. "Дългът 2021 г. беше 22%. Края на тази година ще бъде около 23% от БВП. Изискването, при което влизаме в мониторинг, е 60%. Последните години видяхме, че дългът си остана в рамките на 22-23%. Ако БВП-то е 100 млрд. и вземеш 2 млрд. дълг, това е 2%, обясни Василев.

 

Относно вчерашните ексцесии на футболните фенове, финансовият министър коментира, че е станал свидетел на изключително грозни сцени. Според него не е нормално фенове да палят кофи и да безчинстват в столицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3360 |17.11.2023 Стилиян Петров: Целият свят разбра какви хора ръководят българския футбол . 14| 2875 |17.11.2023 Русия е започнала обещаните безплатни доставки на зърно за Африка . 4| 3043 |17.11.2023 Георги Ганев: Неизпълнение на Бюджет 2023 може да има, ако не се съберат пари по ДДС за вноса . 1| 3174 |17.11.2023 БАБХ облекчава мерките за продажби на храни и живи животни по пазарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads