Реклама / Ads
0| 2924 |23.06.2022 НОВИНИ

Асен Василев допусна вариант Петков да не е премиер, но се съмнявал

.
Възможно е Кирил Петков да не бъде предложен за премиер от “Продължаваме промяната”, след като първия проучвателен мандат бъде връчен от президента Румен Радев.
 

Тази хипотеза изрази в интервю пред “Дневник” вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Той обаче се съмнява това да се случи. 

 

До тук се стигна след успешния вот на недоверие, който сложи край на управляващата коалиция. Вотът бе внесен от ГЕРБ и бе подкрепен от гласовете на ДПС, ИТН и “Възраждане”. Вчера Петков посочи, че ще “даде шанс на още независими депутати” в НС да преосмислят решението си и да гласуват в подкрепа на нов кабинет на ПП, който обаче според Петков няма да търпи промени. 

 

От отговора на въпрос за законите, които трябва да бъдат приети преди въвеждането на еврото, се разбра, че за Асен Василев работещ парламент се очаква по-скоро наесен. Разломът между ИТН и ПП се появил заради няколко закона - според Василев партията на Слави Трифонов била против нов закон за антикорупционната комисия, оглавяването й от Бойко Рашков, нов закон за съдебната власт.

 

"Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с борбата с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на публичен ресурс, това беше червена линия за нас", посочи Василев.

 

По думите му в парламентарната група на "Има такъв народ" има хора, които искат да се борят с модела "Борисов", а въпросът се свежда до това колко тези хора могат да действат самостоятелно или "служат на Слави и Тошко".

 

Институционални според Василев са отношенията между кабинета и президента Румен Радев. Думите му са по повод осезаемото напрежение между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”. Василев призова държавния глава да свика КСНС заради казуса със Скопие, защото Европа е променила изцяло позицията си в контекста на френското предложение за разблокиране на процеса. За КСНС призова и премиерът Кирил Петков.

 

"Българската позиция става европейска. Това вече е въпрос между Брюксел и Северна Македония. Това е голяма победа за нашата дипломация, докато македонците осъзнаха, че за тях това е катастрофа", каза Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3128 |23.06.2022 Оливер Вархеи: ЕС приема насериозно всички български опасения относно РСМ . 0| 2729 |23.06.2022 СЕМ допусна до изслушване всичките 8 кандидати за шеф на БНТ . 0| 23397 |23.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: ИТН беше бомба и тя гръмна. Нещата ще се влошат радикално, но ще излезем по-силни . 0| 5661 |23.06.2022 Радостин Василев къса тотално с депутатите от ИТН, кани Тошко Йорданов на полиграф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads