Реклама / Ads
3| 2575 |08.03.2024 НОВИНИ

Асен Василев: Еврозона през 2025 г. - това е стратегическият приоритет пред България

.
Асен Василев
"Двата стратегически приоритета пред Министерство на финансите и пред България са ясни. Първият е България да влезе през 2025 г. в еврозоната". Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев при отчета на правителството на премиера Николай Денков за свършеното през изминалите девет месеца, очертавайки ключовите приоритети за следващия период на управление.
 

Василев добави, че членството в еврозоната ще подобри институционалната рамка на страната, ще намали разходите на бизнеса и на хората, и ще позволи да се повиши значително потокът на инвестиции.

 

Днес премиерът в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел и министрите в оставка се събраха в Министерския съвет, за да направят отчет на работата на правителството за първите 9 месеца. Повече - четете тук.





"Вторият стратегически приоритет е да продължим политиката, която стъпва върху два стълба - да растат доходите изпреварващо на инфлацията, два до три пъти по-бързо, а другият стълб е да се подпомага бизнесът в същото време да направи необходимите инвестиции, за да може тези доходи да бъдат защитени през подобряване на продуктивността на труда", каза Асен Василев, цитиран от БТА.

 

По думите му всичко това да се случи в 3-процентен дефицит, прави уравнението малко по-сложно.

 

Василев посочи и краткосрочни приоритети. "Министерството на финансите обикновено играе подпомагаща роля за много от нещата, които се случват в държавата", отбеляза той. Финансовият министър даде пример с работата на НЗОК и взети решения от Касата.

 

"И в момента работим изключително добре с НЗОК. Вчера НЗОК прие мярка, която ще позволи да се намалят значително доплащанията за ключови лекарства, които се използват основно от възрастните хора", посочи Асен Василев. Той каза, че това ще позволи на всички тези пациенти да плащат по-малко, да могат да си пият редовно лекарствата и да не пропускат, защото нямат средства, а освен това ще има и положителен ефект в намаляване на инфлацията.





"Втората мярка в краткосрочен период, където Министерство на финансите играе подпомагаща роля, е за транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния, където работим много активно с колегите от Гърция и очакваме в най-скоро време да има междуправителствена спогодба за икономическо сътрудничество, която да обхване широк аспект от дейности и която да задълбочи връзките ни с Гърция, по начин, който подпомага и двете държави", каза Асен Василев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2567 |08.03.2024 Министър Тагарев: България трябва ефективно да изпълнява плановете на НАТО за отбрана на Източния фланг . 5| 9304 |08.03.2024 От клуб SS на Нотариуса са иззети документи и химикалки със записващо устройство . 7| 2847 |08.03.2024 Ключови свидетели, уличавали Сарафов, се отричат от показанията си . 9| 2704 |08.03.2024 Равносметката на кабинета "Денков": Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads