Реклама / Ads
9| 2654 |08.03.2024 НОВИНИ

Равносметката на кабинета "Денков": Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца /видео/

.
Източник: скрийншот
Премиерът в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел и министрите в оставка се събраха в Министерския съвет, за да направят отчет на работата на правителството за първите 9 месеца.  "Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца, намираме се в средата на нейното изпълнение. С г-жа Габриел ще направим всичко възможно, за да направим прехода с минимални сътресения", заяви министър-председателят в оставка Николай Денков.
 

Още в началото Денков отправи поздрав към всички дами по случай Осми март – Международния ден на жената. „Уважаваме ви и ви обичаме“, посочи той и продължи към равносметката на кабинета. 

 

"Целта на този отчет е накратко да обобщим основните резултати, които успяхме да постигнем през изминалите девет месеца. Имаме ясното съзнание, че управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намираме в средата на нейното изпълнение. Това, което винаги сме казвали с г-жа Габриел е, че ще направим всичко възможно да направим плавен преход с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно", каза премиерът в оставка."Това е едно от правителствата, което регулярно даваше отчет какво прави и ако има забавяне, какви са причините за това", посочи акад. Николай Денков и пусна 10-минутен кратък филм за всичко направено до момента. 

 

Министерският съвет е одобрил над 600 решения, инфлацията е на най-ниското си ниво в последните 2 години и продължава да се забавя, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, сочи отчетът.

 

По думите на акад. Денков от началото на мандата на правителството депутатите са отправили към премиера, вицепремиера и министрите 56 питания и 1891 въпроса. "НС е провело 13 изслушвания на членове на кабинета, както и 8 блицконтрола с участието ни с г-жа Габриел”, посочи Денков.

 

И допълни: "Правехме и ежемесечни срещи във Facebook с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от правителствата, което регулярно, в най-различни формати е давало отчет пред хората за това, какво сме успявали да направим".

 

"Искам да подчертая един списък с резултати, които някакви си потънаха в медийното пространство – не защото не са важни, а защото бяха заглушавани от други събития, които според мен са с по-малко значение, но получиха по-голямо внимание. Имаме зелена светлина за магистрала "Струма"; имаме 30 км построени магистрални пътища и през следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 км; имаме решение срещу унищожаването на дюните; бележките при учениците, дигиталната раница и е-ресурси за ученици, учители и родители; борбата с корупция и надценките при млечните продукти; финансиране на млади шампиони в спорта; след прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря; Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово; Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК. Управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното изпълнение”, посочи премиерът.

Той подчерта, че за пръв път Министерството на младежта и спорта е създало програма за финансиране на младите шампиони на България и да им даде премии. След прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря. Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово. Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК”, отчете министър-председателят свършеното от министерствата.

 

Министерството на околната среда и водите е предприело мерки, които ще спрат унищожаването на защитените дюни. „Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните рецепти за пациентите и електронните глоби за пътни нарушения. Министерство на образованието създаде проекта „Дигитална раница”, който ще продължи да се надгражда. Министерство на правосъдието започна разследването на военни престъпления в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас. Министерство на труда активира над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда само за последните 6 месеца на миналата година”, допълни Денков.

 

"Има и задачи, по които има забавяне", призна Денков. Все още очакваме второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. МФ е свършило своята работа, чакаме парламента да приеме пътната карта за прозрачност и неутралност, закона за личния фалит, допълни той. Има забавяне и по проекта за Национална детска болница. Обжалвания не позволяват старт на строежа за магистрала „Черно море“.

 

Той обясни, че на фона на всичко това кабинетът постоянно е трябвало да се справя с остра критика, саботаж, напрежение, дезинформация и хибридни атаки, но те са успели са устоят на натиска. 

 

"Независимо от изненадите, с които се срещахме и често умишлени саботажи, в момента са изпълнени около 56% от мерките по управленската програма", каза още Денков.

 

"Няма да спестя и това, че  често се сблъсквахме с тежки хибридни атаки, остри критики, негодувание, напрежение и дезинформация. Често тези атаки започваха от опозиционните политици. Всеки път атаката се правеше без предварително да е получена съответната информация от министерствата. Разберете, че въпросът не е в това, че ни пречите. По този начин – пречите на България да се развива по правилния начин”, категоричен е Денков.

 

По думите му тези партии - "Възраждане" и БСП, с лъжите си пречат на България да се развива по правилния начин. Конкретна причина за критиките на Денков бяха твърденията на Нинова, че Европа ни изпраща "убийци и изнасилвачи от Сирия и Афганистан", както и тези на "Възраждане", че кабинетът се е съгласил да приеме хиляди мигранти в замяна на членството на България в Шенген. 

 

Денков припомни, че и двете са се оказали лъжи. И ги призова следващия път, когато имат съмнения, да потърсят информация. "Споделете и нашата гледа точка. Ако политиците са сбъркали, нека се извинят", апелира той.

 

"Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца, намираме се в средата на нейното изпълнение. С г-жа Габриел ще направим всичко възможно, за да направим прехода с минимални сътресения", увери Денков.

 

"Събрали сме се да направим отчет на свършеното през последните 9 месеца, но искам да напомня откъде тръгнахме. Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии подкрепящи кабинета, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си. Те  подкрепиха кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на едно – стабилността на страната. Демонстрирано беше лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност. Този избор даде шанс на България да сложи край на политическата нестабилност и да не се окажем отново в подготовка на поредните предсрочни избори”, заяви от своя страна и вицепремиерът Мария Габриел.

По думите ѝ е „важно да си припомняме тези обстоятелства”. „Защото видяхме колко много можем да постигнем – дори само за няколко месеца, ако обединим усилия в името на спокойствието и благото на хората. Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати. А открития диалог е най-доброто за преодоляване на различията. Искам да благодаря на академик Денков за съвместната работа и за конструктивния тон, който смятам, че успяхме да запазим. Това ни позволи неведнъж да продължим въпреки трудностите и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно”, допълни Габриел.

 

ФрогНюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2547 |08.03.2024 Иновации в БДЖ: Въвеждат електронно издаване на билети във влак . 10| 2638 |08.03.2024 Питър Дикинсън: Смразяващата мечта на Путин да си върне "исторически руските земи" излага на риск голям брой страни . 2| 2315 |08.03.2024 Десетки вражески дронове са свалили Киев и Москва тази нощ . 21| 14294 |08.03.2024 Ивайло Мирчев за ФрогНюз: Енергията от перки в морето можем да сравним с 50 блока на АЕЦ “Козлодуй”, които работят постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads