Реклама / Ads
5| 5112 |03.11.2023 НОВИНИ

И Асен Василев не е говорил с Йоловски, не знаел кой и защо го заплашвал

.
За пръв път оторизирането на машините от зам.-министър в МЕУ се оказа проблем. Дайте да отменим изборите за последните 5 години. Не съм виждал и чувал министър Йоловски след скандала с машините и доклада на ДАНС. Озадачен съм от това, което чух. Говори се за някакви 600 млн. лева. Има си прокуратура, ще разберем. Чувал съм такива глупости през годините... Има си органи. 
 

Така финансовият министър Асен Василев коментира скандала с машините за гласуване и доклада на ДАНС, както и твърденията, че министър Александър Йоловски е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов заради обществени поръчки в размер на 600 млн. лева. И двамата отрекоха обвиненията. Петков ги определи като "плоска инсинуация". Христо Иванов също коментира казуса, като категорично заяви, че е проверил случая и нищо няма да бъде доказано. 


Василев коментира и бюджета за догодина. Предстои до средата на ноември за обществено обсъждане да бъде публикувана приходната и разходната част. Очаква се ръстът да изпревари инфлацията. 

 

Данъчните закони ще бъдат приети в първата половина на ноември.

 

"Очаква се да се укпокои инфлацията, да падне под 5%. Ръстът на доходите е между 10-15% на годишна база", коментира пред БНТ Василев.

“Предвиждаме големи инвестиции в социалната система - в здравеопазване и образование. Залагаме над 11 млрд. лв. за капиталови инвестиции. Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж”, допълни финансовият министър.

 

Той обясни, че в правителствената програма е заложено трудът да се заплаща добре.


"Това, което казвам на много чуждестранни бизнес делегации, когато дойдат в България, е, ако сте дошли за евтина работна ръка - по-добре си отивайте вкъщи. Ние искаме добре платени работни места, а в същото време фирмите да бъдат подпомогнати, за да станат по-производителни", коментира Василев.

Бюджетът за култура пък ще бъде отпускан срещу дейност. Василев даде пример с читалища, които са субсидирани, но затворени. 

От думите му стана ясно, че "Лукойл" от 2009 г. до 2020 г. са реализирали около 1,8 млрд. лв. загуба и не са платили данък печалба.


"Това, което правим с "Лукойл" е да затворим една дупка в закона, за да си платят данъците сега, не след една година. Тази година чакаме от "Лукойл" над 400 млн. лв. данък", добави Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5372 |03.11.2023 Казусът с доклада на ДАНС за машините стигна до Европейската комисия . 5| 4485 |03.11.2023 Машинен вот - засега - ще има! Машините тръгнаха към избирателните секции . 75| 5408 |03.11.2023 Кирил Петков се обърна към СДС, Синя София и ГЕРБ: Десни хора, събудете се - през 1989 г. Васил е бил на 11 години! . 22| 4786 |03.11.2023 Хекимян ще гласува на балотажа за кмет на София. Кого ще подкрепи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads