Реклама / Ads
0| 3318 |21.06.2022 НОВИНИ

Асен Василев към ГЕРБ: Икономическата ви философия е да го духат бедните

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Висок дефицит- той е 4, 3 процента с ковид. Това е дефицита и той е един от най-ниските в ЕС през тази година. Растеж на вноса - няма как да не нарасне, но износа расте доста. Той расте с 20 процента. Расте в абсолютно всички стокови групи. Това каза в парламента финансовият министър Асен Василев по време на дебата.

 Колеги, износът не расте заради вашата опорка, а в абсолютно всички сфери на икономиката. Заробващ дълг, казвате г-н Ананиев, но   той е намален. Ако дългът е заробващ, значи вие сте заробили държавата. И Хърватска ли е заробена?! И Германия ли е заробена? Тази политика може да се поздрави в аспекта на това, че е в основните параметри на държавата. Ние имаме различие с вас дали ниските параметри като самоцел си заслужават.

 

Моят отговор е не. Тези ниски параметри заедно с огромните кражби на публичен ресурс са причина да нямаме пътища и болници. милион и половина от пенсионерите ги заварихме под линията на бедност. Сега вече не са. Вие предлагате философията на постна пица. Той цитира европейски лидери, които поздравяват страната ни за финансовата политика.

 

За първо тримесечие инвестициите са 883 млн. евро. Това са данни на БНБ. Данните на Кирил Ананиев не съм ги виждал. Преди това са били 244 млн. Инвестициите са се качили над 3 пъти от миналата година. Спрямо 2019 г. са се качили два пъти. Чуждите инвестиции през миналите години са били в пъти по-малко от тази година. 

 

България се подготвя да излезе на външни пазари. Но тогава избухна война. Успяхме да се справим със спирането на газа. Нали знаете каква е инфлацията в Естония, Литва и Латвия?!  Румъния е 12, 4 процента, с нея имаме един процент разлика. Инфлацията е общоевропейски и световен проблем. Имаше събиране на ЕЦБ извънредно, за да се вземат марки. Инфлацията се намалява, когато не намалят лихвените проценти.

 

Политически е удобно да се говорят глупости. Ние сме отворени към дебат. Това, което чувам не е предложение как да се управлява кризата, а хората защитени, а популистки лозунги и икономическа философия, която ако можем с едно изречение да обобщя е да го “духат бедните”. Такава политика ние няма да водим.

 

Председателят на парламента направи остра забележа за думите на Василев.

“Господин Иванов, открихте заседанието с ясно и отчетливо израдена заплаха, че ще бъдат гонени от залата в момента, в който ще гласуват оставката. Започнахте с предупреждение, че ще ни гоните заради цинизми от този род. Ако аз го кажа, ще си обърнете езика и ще ме изгоните на момента. Това министър на финансите да стане и с цинизъм да говори такива неща и то насочени към други, е цинизъм. Ако някой от опозицията го беше казал, какво щеше да последва? От коалицията щяха да го линчуват!”, възмути се Цончо Ганев от “Възраждане”.

 

“Вие сте циничен с вашето гласуване за актуализацията на бюджета, не когато казваш истината от трибуната”, репликира Искрен Митев от ПП Цончо Ганев от “Възраждане”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2268 |21.06.2022 Асен Василев: Нека да видим какво ще стане на вота, има време за реакция . 0| 3489 |20.06.2022 Радостин Василев от протеста пред НС: Не ме притеснява да съм сред хората . 0| 4965 |20.06.2022 Илиян Василев: Искат от вас да сте рая, ако не сте разбрали . 0| 3304 |19.06.2022 Радостин Василев: Правителството не би издържало вота на недоверие, ще отидем на избори
Реклама / Ads