Реклама / Ads
0| 5675 |04.06.2022 НОВИНИ

Асен Василев: КТБ нямаше да фалира, ако ЕЦБ упражняваше банков надзор у нас през 2014 г.

.
Асен Василев Източник: Youtube
Ако Европейската централна банка упражняваше банков надзор у нас през 2014 г., КТБ нямаше да фалира и ние да платим колективно 4 млрд. лв. за този фалит. Това каза в ефира на Дарик вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.
 

Според него е много трудно местната политическа класа да каже на ЕЦБ как да си върши работата.

 

Относно ползите от въвеждането на еврото вицепремиерът изтъкна по-евтините кредити и пълната регулация на банковия сектор в България отстрана на ЕЦБ, което по думите му дава едно ниво на разделение от местния сектор и отчасти по-добър контрол и по-добър поглед, какво се случва тук.

 

Василев подчерта, че България де факто е приела еврото с валутния борд, но продължаваме да плащаме комисионна като обменяме евро в левове и продължават лихвените проценти на лева да са малко по-високи от еврото.

 

Не на последно място Василев отбеляза, че и сега решенията на ЕЦБ ни засягат пряко, но ние дори не сме били в стаята, когато тези решения се вземат.

 

„И е много важно да можем да сме в стаята, когато тези решения се вземат, така че максимално добре да си защитим българския интерес“, посочи вицепремиерът.

 

Той коментира и опасенията от повишаване на цените след въвеждането на еврото: „Не се е случило в нито една от държавите, които са имали фиксиран курс. С 0,1% средно са се вдигнали цените. Говорим за Естония, Литва и други, когато са влизали в Еврозоната“.

 

Финансовият министър отбеляза негативния пример на Гърция като една от причините за скептицизма у нас спрямо еврото.

 

Василев не очаква някаква драматична промяна в цените.

 

По думите му сравненията с Великобритания са несъстоятелни, защото британската лира е резервна валута: „Ако говорим за загуба на суверенитет, ние сме го загубили при въвеждането на борда“.

 

Той е категоричен, че нашата икономика, така или иначе, вече е приела еврото и е по-добре да имаме възможността да участваме във вземането на решения.

 

„По-добре да сме на масата, а не да сме част от менюто“, допълни Василев.

 

По думите му всички партии в коалицията са потвърдили датата 1 януари 2024 г. за приемане на еврото.

 

„Имаме ангажимент да се направи един доклад между МФ и БНБ на база на последните икономически данни и състояние, който да се ползва за основа за разяснителната кампания“, коментира той резервите по темата на част от коалиционните партньори.

 

Вицепремиерът е на мнение, че по въпроса с Република Северна Македония трябва да има много широк обществен консенсус.

 

„Докато повечето българи не смятат, че РСМ е изпълнила условията и че правата на българите са защитени адекватно, аз не мисля, че има политик или политическа сила, които биха тръгнали в посока вдигане на ветото. Това мисля, че е една много неработеща позиция“, заяви той и отбеляза, че МВнР полага от доста време усилия да постигне съгласие европейските партньори да приемат българската позиция и тя да стане европейска позиция.

 

По думите му България трябва да си защити националния интерес, независимо дали има или няма хора, които пречат на процеса, вкарвайки много шум и емоция.

 

„Проблем има и това е много важно да се заяви. И той трябва да бъде разрешен“, категоричен бе Василев.

 

Във връзка с актуализацията на бюджета финансовият министърът коментира, че част от планираните реформи се случват, но по-бавно и даде за пример сектора на здравеопазването.

 

Като част от тези реформи ще има и намаление на персонала в МВР, което по думите му се подготвя в рамките на този месец.

 

„По-прозрачно разходване на средствата, по-добра отчетност и свързване на резултатите с парите“, изтъкна Василев като основни цели на планираните реформи във вътрешното министерство.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10188 |03.06.2022 Цветан Василев: Удари часът за истинско разследване на фалита на КТБ, Гешев агонизира . 0| 3336 |03.06.2022 Василев: Помощта за бежанците идва от еврофондовете . 0| 3233 |03.06.2022 Асен Агов: Мястото на Нери Терзиева в Рая е абсолютно гарантирано . 0| 3532 |02.06.2022 Асен Василев и Теменужка Петкова в словесен дуел, плашат се със съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads