Реклама / Ads
5| 4850 |10.11.2023 НОВИНИ

Асен Василев отпуска юздите на общините с повече пари

.
Финансовият министър Асен Василев Източник: БГНЕС
"Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво."
 

Това заяви финансовият министър Асен Василев на работна среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България. На нея бяха обсъдени проектът на Закона за държавния бюджет за 2024 г., предложените промени в данъчните закони и предстоящите инициативи и проекти на общините, финансирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата за финансиране на общински инвестиции, съобщиха от Министерството на финансите.

 

Като стъпка в посока на финансовата децентрализация от началото на следващата година в управление на общините ще остават около 100 млн. лв. Това са очакваните приходи от патентен данък, които ще се генерират от два компонента – от самия ръст на патентния данък и от заведенията за хранене, които преминат към плащането му. Така общините ще разполагат с по-голям ресурс, който сами да управляват. Василев отбеляза, че всички приходи, свързани с упражняването на занаятчийски дейности и услуги, постепенно трябва да се прехвърлят към общините.

 

НСОРБ очерта като водещ проблем пред местните власти планирания в бюджета за следващата година размер на общата изравнителна субсидия. С нея трябва да компенсират и разходите, свързани с увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. Беше постигнат консенсус размерът на субсидията да бъде завишен от 404 млн. лв. на 470 млн. лв., така че да позволи на общините да реализират местните си политики в полза на населението.

 

Представителите на общините изразиха своята благодарност за спазеното обещание всяка година от бюджета да се заделят по 1 млрд. лв. за финансиране на общински проекти, както и за въведените стандарти в образованието и здравеопазването.

 

На срещата беше разгледан и въпросът с промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от НСОРБ. Финансовото ведомство подкрепя инициативата на местните власти, тъй като размерът на местните данъци и такси не е актуализиран от 2010 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4259 |10.11.2023 Близо 260 хил. ученици получиха еднократна помощ от 300 лв. . 7| 4710 |10.11.2023 Административният съд в София отхвърли жалбата на Ваня Григорова за резултатите от местния вот . 9| 4566 |10.11.2023 Проверка в МВР след думи на Кьовеши, че са провалили разследване по еврофондове . 10| 8821 |10.11.2023 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов, е много ясен знак за българската прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads