Реклама / Ads
0| 6535 |30.06.2022 НОВИНИ

Асен Василев пред посланици: В следващите пет години ни очакват сериозни изпитания

.
Асен Василев
Вследващите пет години ни очакват сериозни изпитания, които ще се дължат на войната в Украйна. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на Шестата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с чуждестранните посланици.

Изходът от тях Василев вижда в общия европейски отговор и усилията да се преодолеят последиците от войната, свързани с доставките на суровини и храни. Той смята, че това ще стане чрез надмогване на слабите места на Общността, единният отговор и координираните действия.

 

"Повечето хора имат очаквания и са фокусирани основно върху проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а не върху реформите, които предстоят. А ако реформите, свързани с прозрачността и законността, не се случат, тогава фондовете по ПВУ ще спрат или средствата просто няма да дойдат. А на първо място ПВУ гарантира нашата ангажираност към тези реформи", коментира още финансовият министър.

 

Сред основните теми, които засегна министър Василев, бяха прозрачността, финансите и перспективите за развитие както на страната, така и на ЕС.

 

„По отношение на прозрачността – винаги е добре да се полагат усилия за подобряване.

 

Когато говорим за бизнес и европейско финансиране поставихме приоритет върху това да подобрим средата за компаниите от гледна точка на данъчното облагане и прозрачността при усвояването на европейските фондове“, каза той.

 

Според вицепремиера Василев във финансово отношение България е много добре позиционирана и стабилна. „Ако погледнем към образователната, пенсионната и здравната системи имаме значително увеличение на финансовата подкрепа през последните месеци. Считам, че това е изключително важно за страната и бизнеса, защото България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС“, подчерта министър Василев.

 

 

Според него са необходими и действия за подобряване на инфраструктурната свързаност както във вътрешността на страната, така и със съседните страни, което е от ключово значение за преодоляване на спънките пред предоставянето на адекватни социални, здравни и образователни услуги.

 

„Другото голямо постижение през последните месеци е свободата да се прави бизнес без държавата да пречи ненужно, без „пипала“ и нерегламентирани облаги. Резултатът е ускоряване на икономическата активност – продукция, инвестиции и износ, независимо от предизвикателствата на средата. Това е много окуражаващо“, заяви още финансовият министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2653 |30.06.2022 Адв. Емануил Йорданов: Трябваше да изгонят не 70 души сега, а само Митрофанова преди месеци . 0| 2907 |30.06.2022 Иво Мирчев: Поне двама представители на Радев са знаели, че ще гоним руски дипломати . 0| 2679 |30.06.2022 Министерството на Нинова нямало представител на Съвета за национална сигурност към премиера . 0| 3341 |30.06.2022 Радулов предупреди за руски саботаж в газохранилището в Чирен
Реклама / Ads