Реклама / Ads
15| 3514 |23.10.2022 НОВИНИ

Асен Василев за бюджета на служебния кабинет: За пенсионерите постна пица, а за строителните фирми - тлъста пържола

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Бюджетът на служебния кабинет е постна пица за пенсионери. По-интересното нещо е, че има 4 млрд. лева неотчетени приходи и 10 млрд. допълнителни разходи. Да кажем, че от 2 до 4 млрд. лева са социални разходи. А другите? Това, което казва, е, че ще се увеличават капиталовите разходи за 2023 година. Това, което се вижда в този бюджет е, че това е постна пица за пенсионерите и социалните разходи и сочна пържола за строителни фирми и военнопромишления комплекс. Това каза пред bTV, Асен Василев, ПП.
 

"Не е вярно, че трябва да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година, както твърди министърът на финансите Росица Велкова. В бюджета за 2023 година разходите са с 10 млрд. повече. Целият социален пакет тази година беше 2 млрд. лева за полугодие“, обясни той.

 

"Вторият голям проблем е в макрорамката, която се прави по грешен начин. Не е нанесена корекцията на ръста на БВП. Тази година в условията на всички кризи българската икономика отчете най-големия си ръст в последните 15 години. Към края на тази година ще достигне 4%. Тук говорим за реален ръст. Заложената инфлация е 12,7%. Сега е по-висока. Ако тези числа се поправят, ще имаме не 173 млрд., а 185 млрд. лева БВП. Цялото увеличение на пенсии до 4 млрд. лева ще бъде покрито от данъчни постъпление, без да се увеличава дефицитът“.

 

"Минималната заплата не е социален разход. Минималната заплата е административна мярка, която важи и за частния сектор. От там се увеличават постъпленията“, категоричен е той.

 

"Фискалният резерв е 13 млрд. лева. Всички изтеглени кредити от служебния кабинет стоят на сметка в БНБ. Нито една стотинка не е похарчена. 3 млрд. лева ще са за погасяване на стар дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 млрд. повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 млрд. повече. И догодина ще има повече приходи, но когато направиш бюджет, в който вдигнеш разходите с 10 млрд., подцениш приходите с 4 млрд. няма как да ти излезе сметката“.

 

”В петък сложихме една фасада с договрки отпред и отзад. Връщаме се в годините на задкулисието. Във вторник ще има извънредно заседание на парламента. Вие мислите ли, че г-н Рашидов е свикал това заседание и той е определил точките в него след разговори с другите партии? Аз не съм убеден, че това е така. Ние сме обявили 16 мерки, които ще подкрепим, независимо кое правителство или партия ще ги предложи”.

 

"България има нужда от стабилно управление и парламент. Надявам се ГЕРБ да успеят с първия мандат. Ние ясно сме казали, че подкрепа от ГЕРБ не търсим и няма да подкрепим техен кабинет. Не мога да коментирам какви изборни резултати ще се получат при едни нови избори след нялко месеца. В момента нито първата, нито втората политическа сила могат да формират мнозинство. Това ясно си пролича при избора на председател на НС. Истината е, че трябва да започнат разговори по политики и българският избирател да наклони везните в едната посока", обясни Асен Василев.

 

"В предишния парламент ние успяхме, въпреки всички трудности, да сформираме кабинет. Добър, лош, но имаше работещ кабинет по време на война и ръст на инфлацията. Седем месеца по-късно ИТН оттеглиха своята подкрепа и ГЕРБ веднага внесоха вот на недоверие, с който свалиха един трудно сформиран кабинет. Какъв беше техният план? Защо свалиха един работещ кабинет по време на тежки кризи? Какви са техните идеи са управление? Това питаме ГЕРБ. Те са първа политическа сила и сега е тяхна отговорност да сформират кабинет. Ние също ще пробваме да направим нещо с втория мандат, но при този фрагментиран парламент това ще е почти невъзможно. ГЕРБ да покажат плана си за действие и управление.", категоричен е Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2641 |23.10.2022 НС ще заседава извънредно на 25 октомври, представят бюджета . 0| 2661 |23.10.2022 Росица Велкова: Трябва да ограничим разходите и да стабилизираме приходната част на бюджета . 3| 3114 |22.10.2022 Василев: Избрахме фасада и човек, който няма да пречи. Това не е ролята на парламента . 2| 7084 |21.10.2022 Илиян Василев: Статуквото има няколко печеливши сценария. Време е за намеса на гражданското общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads