Реклама / Ads
45| 3291 |20.04.2023 НОВИНИ

Асоциация на прокурорите се жалват в САЩ и ЕС за натиск върху Гешев и българските магистрати

.
Източник: личен архив
Асоциация на прокурорите в България (АПБ) изпрати писма до основни институции в Съединените американски щати (САЩ) и Европейския съюз (ЕС), с които България поддържа партньорство в сферата на правосъдието и върховенството на закона, съобщиха от пресцентъра на АПБ.
 

Позицията на най-голямата магистратска съсловна организация е изразена пред Н.Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, председателят на Камарата на представителите (американският Конгрес) в САЩ Кевин Маккарти, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководството на OFAC, Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ, представителите на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – председател на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – председател на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

 

Повод за писмата на АПБ са опитите от последните месеци за дискредитиране на съдебната власт и конкретни магистрати, в това чисто и на главния прокурор на Република България Иван Гешев от криминални групировки, политици, подсъдими и обвиняеми лица, част от които укриващи се от българското правосъдие в чужди държави. Прокурорите заявяват, че не могат да останат безучастни, когато в продължение на повече от две години в България сме свидетели на непрекъснати опити за пряка намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната.

 

„Строго осъждаме неправомерния натиск, който се упражнява върху българските магистрати в последно време по повод изпълнение на техните функции за наказателно преследване на извършителите на престъпления и възстановяване на нанесените от тях щети.

 

След закриването на органите на специализираното правосъдие - специализираният съд и специализираната прокуратура за борба с корупцията по висшите етажи на властта и в борбата с организираната престъпност, у нас значително се увеличиха примерите, свързани с установяването в рамките на актуални наказателни производства на доказателства за организиране от криминално проявени и обвиняеми лица на настойчиви опити за въздействие върху работата на съдебната власт“, пише в писмата на АПБ. 

 

В тях се припомня още, че през последните месеци прокуратурата направи обезпокоителни разкрития за готвен престъпен заговор за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително на главния прокурор на страна-член на ЕС и на висши полицейски началници. Част от тези разкрития включват данни за проведени телефонни разговори между криминално проявени лица, в които се споменават крупен бизнесмен, разследван от прокуратурата за незаконен внос на опасни отпадъци в България, както и укриващ се в съседна държава подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд.

лв. от бившата Корпоративна търговска банка (КТБ).

 

„Тези тревожни данни водят до извод, че организирани престъпни кръгове, определени политически среди и лица от сенчестия бизнес се обединяват, за да дискредитират конкретни магистрати и да
злепоставят прокуратурата като институция“, казва се още в писмата на АПБ.

 

От Асоциацията подчертават и, че в публичното пространство се тиражират множество данни за връзки на част от участниците в този сговор с политически лица, активно пледиращи за реформа на прокуратурата и за ограничаване на правомощията на главния прокурор. Всъщност обаче под благовидни призиви за „съдебна реформа“ у нас реално се цели оказване на задкулисен натиск от страна на олигарси, привлечени към наказателна отговорност и издирвани лица, както и на политици, върху независимата съдебна власт, за да бъдат прекратени водените към момента разследвания за тежки престъпления на организирани престъпни групи.

 

„Считаме, че обществото и държавата следва да проявяват непримиримост към опитите за елиминиране на представители на българските правозащитни органи, инспирирани от чужди разузнавателни служби в отговор на водените разследвания срещу техни агенти, както и от обвиняеми, подсъдими и укрили се от правосъдието лица“, настояват прокурорите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3132 |05.04.2023 Обвиненията срещу Тръмп - обида спрямо народа. Съдиите и прокурорите били "лунатици" . 2| 2894 |29.03.2023 “Лев инс” да се откажат от атаката срещу Mediapool, зоват от Световната асоциация на издателите . 5| 3666 |22.02.2023 Петър Танев от Асоциация ”За свободна Русия”: Никой не възприема Путин на сериозно . 14| 3180 |21.02.2023 ПП-ДБ ще обжалват пред съда решението на ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads