Реклама / Ads
9| 4953 |14.07.2020 НОВИНИ

Politico: САЩ подкрепят протестиращите в България, докато лидерите на ЕС пазят мълчание

.
Посолството на САЩ в София в понеделник застана със своята тежест зад антикорупционните протестиращи, които призоваха за оставката на премиера Бойко Борисов и изпълват улиците вече пета вечер. България преживява най-големите си антиправителствени протести от седем години на фона на нарастваща корупционна криза, която разкри как олигарсите упражняват контрол върху ключови части от държавата като съдебната система и системата за сигурност. Основните мишени на демонстрантите са Борисов и главният прокурор на страната Иван Гешев.
 

Това пише в нова статия за събитията у нас изданието politico.eu. Само преди дни европейската медия разказа за корупционната криза в страната ни и какво се случва по време на антиправителствените протести.

 

Ето какво още пише в днешната статия.

 

„Никой не е над закона“, посочва американското посолство, докато протестите набират скорост в София.

 

Борисов е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, а европейските лидери избягват всякакви критики през изминалите дни, въпреки ескалиращия скандал.

 

Отношенията на САЩ с България са деликатни. Двете страни са съюзници в НАТО и Америка проведе съвместни учения с български сили, но Вашингтон също има опасения относно дълбоките исторически връзки на страната с Москва и нейните следи, заради диверсификацията далеч от руските енергийни доставки.

 

Въпреки, че в изявлението на американското посолство не се споменава конкретно исканията на протестиращите Борисов и Гешев да подадат оставка, това не оставя ни най-малко съмнение в каква посока са насочени симпатиите на САЩ.

 

Материалът завършва с цитат от вчерашното изявление направено от Американското посолство в България: "Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона ".


.
Снимка: FrogNews

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6830 |13.07.2020 Радан Кънев: Подготвят водните оръдия срещу протестиращите . 5| 6028 |13.07.2020 Журналист за протестиращите: Много млади хора от друга порода. И много жени . 35| 5709 |12.07.2020 Деница Сачева плаши протестиращите със ”сериозна зима” и епидемичната обстановка . 18| 6080 |12.07.2020 Дали протестиращите са „лумпени, купени и криминални типове“, преценете сами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads