Реклама / Ads
46| 6051 |14.07.2020 НОВИНИ

Херо Мустафа: Не е моя работа да призозавам за оставки

.
Херо Мустафа
Не е моя работа да призовавам за оставката на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа.
 

Това заяви американският посланик Херо Мустафа като отговор на журналистически въпроси от “Свободна Европа”.

 

Припомняме, че преди ден от американското посолство излязоха с позиция относно антиправителствените протести у нас, в която САЩ застана зад демонстрантите в стремежа им да повишават доверието в демократичната система и насърчаването на върховенството на закона.

 

Свободна Европа попита дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

 

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II”, се казва в отговора.

 

Херо Мустафа не е отговорила конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец, където трима политици от “Демократична България” демонстрираха какво се случва, когато някой се опита да посети държавен плаж, пазен от охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

“Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България”, отговори посланичката.

 

“Нашето изявление, че „никой не е над закона“, е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички”, завършва отговорът на Херо Мустафа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7283 |12.07.2020 Николай Марков: Сложна работа е войната и се води от мъже, не от мъжленца, Томиславе . 18| 7421 |11.07.2020 Илиян Василев: Добро утро и ставайте. Имаме недовършена работа . 2| 6537 |08.07.2020 Софийска адвокатска колегия в защита на адвокати, които търпят репресии заради работата си . 13| 4278 |08.07.2020 Херо се похвали от магазина, че купува български стоки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads