Реклама / Ads
20| 10337 |20.01.2023 НОВИНИ

Чужд посланик каза за България истини, които нито един роден политик не смее да произнесе. Защо?

.
Херо Мустафа Източник: БНР
Помните онези снимки, на които Бойко Борисов прегръщаше и мачкаше новият посланик на САЩ в България г-жа Херо Мустафа, нали? Още известно време той продължи да се държи с нея, сякаш и е кумувал на сватбата (какъвто е например случаят със Севда, дето го снима под път и над път…), докато някой му обясни, че селските тарикатлъци не са част от дипломатическия протокол и доброто домашно възпитание. Тази противна фамилиарност не беше случайна.
 

Борисов искаше всички в България да видят колко близък е той с американците. Надяваше се кадрите да стигнат и до Брюксел, та и там да го признаят за голям психолог.

Поради същите причини Борисов се държеше фамилиарно и с Путин – подари му куче, а на други срещи подтичваше след него като палаш…

Особено смешен бе във Вашингтон, когато посочваше дружески на Тръмп през коя врата да мине...

И с Ердоган поведението му често бе извън рамките на доброто възпитание и дипломатическото достойнство.

Но с Херо Мустафа пресоли гозбата, както се казва.

 

Селяния и национално унижение, но му търпяхме глупотевините повече от 15 години.

 

Някои българи си помислиха, че посланичката е позволила и дори толерирала подобно поведение. Нищо подобно. Тя, както и Меркел, например, са били стъписани и шокирани от дебелашките „сърдечности“ на българския премиер по онова време. В подобна ситуация няма как да го отблъснат публично, защото ще стане голям скандал. И Борисов е знаел това, затова си е позволявал байганьовщини. Неслучайно в Гърция илюстрираха „Бай Ганьо“ на Алеко с Борисов на корицата…

 

Днес Херо Мустафа направи изказване, което би трябвало да впечатли с откровеността си.

На среща, посветена на върховенството на закона в България и бизнес средата с безпрецедентното участие на всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната, тя заяви: „Една много малка група създаде в България система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси."

"Лично съм запозната с това, защото работя с нашия бизнес, за да го контрираме. И какво се случва с онези, които нямат такава подкрепа - създава усещане за безпомощност. И обезкуражава тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждам това."

 

Някой да е изненадан или да чува за първи път тези истини? Мустафа каза още, че често чува от средите на правораздаването как разследвания и дела за корупция се прехвърлят, само за да бъдат бавени и закрити, просто защото са доближили определени "червени линии". "На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви казвам нищо, което да не знаете", обърна се тя към предприемачите и представителите на медии и граждански организации в залата.

 

Всички те знаят чудесно, но г-жа Мустафа би трябвало да е информирана, че някои от тях са участници в подобни схеми или са потърпевши и си „налягат парцалите“, както би се изразил някой по-грубичко.

 

Посланикът на САЩ, чиито мандат приключва продължи в същия стил:

"Лично сме видели колко невероятно трудно е да се реформират институциите и да бъдат премахнати дълбоко вкоренени интереси. Още докато се подготвях за мандата си тук, при срещи, преди да дойда в България, с български официални лица ми казваха "не използвай думата "корупция". Не мога да започна работата си с нея. Че ще съсипе отношенията ми с правителството и ще ме обрече на провал.

 

Но тук едва ли не на всяка среща, разговор, вечеря, в разговора неизбежно българите говорят за корупция. Бизнесмени, хора от гражданското общество, журналисти, обикновени хора ми казваха, че за тях корупцията е проблем. Затова това стана приоритет за мен и е приоритет за администрацията на президента Джо Байдън.

Истинските партньори си казват нещата честно и днес говоря с вас открито. Бизнес общността знае колко е трудно, чували сме го - и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували - от толкова много инвеститори: че виждат огромен потенциал в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако попаднат в съдебен спор.

Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети. Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори.

 

В България виждаме как корупцията изключително много деформира функционирането на някои институции и как ги контролира в ущърб на българския народ.

Разбираме, че справянето с корупцията е много продължителна борба, не е лесно и го знаем и от собствената си страна - САЩ също не са имунизирани срещу корупцията и е нужна постоянна бдителност."

 

В изказването си Мустафа призна горчивата истина, че е нужен подход, в който трябва едновременно да се помага на "добрите" и да се преследват "лошите". Тя подчерта, че в правораздавателните органи има множество добри професионалисти, които опитват да си вършат работата, а много магистрати са минали през различни форми на обучение, но средата не позволява те да разкрият своите идеи за реформи.

"Администрацията ни санкционира трима българи по Глобалния закон "Магнитски" и забрани влизането в страната на шестима заради корупция. И какво последва? Нито един от тях не бе критикуван публично заради корупция. Никой от тях не е осъден в България за престъпления. Никой дори не е наказан административно или уволнен от поста си."


Посланик Мустафа подчерта, че САЩ ще продължават да работят с партньори в България и посолството да действа като катализатор на процесите. „Всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре, политиците трябва да покажат кураж".

 

"Време е да направите тези реформи", допълни Мустафа.

Кой да ги направи? ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“ ли? Как да стане като немалка част от депутатите в тези партии са обвързани и зависими именно с тези кръгове, които ограбват страната от години.

 

Посланик Херо Мустафа каза неща, които наистина всички знаем. И ако някои медии и журналисти не спират да посочват тези уродливи лица на българската политика, то самите политици мълчат, оплетени в завери и злокобни зависимости.

Все пак е добре, че един посланик на голяма и демократична държава казва открито тези неща.

 

Ще има такива, които ще скочат, че чужд дипломат се меси във вътрешните работи на България. Но тези „вътрешни“ работи ни държат на дъното на Европа и няма изгледи скоро да се отлепим оттам.

 

Фрог нюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3231 |20.01.2023 Депутатите приеха на първо четене 8 промени в Наказателния кодекс . 0| 3331 |20.01.2023 В МВнР привикват посланика на РСМ заради побоя в Охрид . 1| 3126 |20.01.2023 Демерджиев награждава полицаи, отказали подкуп от 10 000 евро . 8| 3239 |19.01.2023 Русия още не е казала защо търси Христо Грозев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads