Реклама / Ads
2| 3252 |20.01.2023 НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене 8 промени в Наказателния кодекс

.
Снимката е илюстративна
Депутатите приеха на първо четене 8 промени в Наказателния кодекс, предложени от ГЕРБ-СДС, ”Възраждане”, БСП, ПП и ДПС.
 

Промените, предлагани от ГЕРБ-СДС, са насочени срещу каналджиите на нелегални мигранти чрез увеличаване на размера на наказанията. БСП също предлагат увеличаване на наказанието лишаване от свобода, уточни БНТ.

 

ДПС предлагат при дефиницията за престъпление за домашно насилие да отпадне изискването за системност. "Продължаваме Промяната" предлагат мерки за справяне с нерагламентираното използване на отрови и отровни примамки, както и мерки срещу жестокостта към животни".

 

БСП предлагат увеличаване на наказанията за случаи на разпространение на порнография и случаите на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици.

"Възраждане" предлагат за шофьорите, приели алкохол и наркотици, временно да бъде отнето превозното средство.

 

Христо Терзийски, ГЕРБ-СДС: "Броят на отказ за тест от наркотици и алкохол е голям, затова предлагаме да се криминализира отказът за тестване. При първия отказ санкцията да бъде административна".

 

Петър Петров, "Възраждане": Трябва да се променят санкциите, които касаят тези случаи, които са с изключително висока степен на обществена опасност. Сега беше възможно условното освобождаване. Деецът отново е на пътя и в колата. Трябва да се увеличат долните минимуми за лишаване от свобода, защото сега са 3 години.

 

Предлагаме и нова санкция: спиране от движение и отнемане временно на моторното превозно средство, управлявано от пиян или дрогиран шофьор. Предлагаме завишени станции - лишаване от свобода и имуществени санкции. Трябва да изземваме превозни средства, за да попречим на каналджиите да ги използват отново".

 

Цветелина Заркин, "Продължаваме Промяната": Околната среда се опазва и чрез Наказателния кодекс. Хора, които застрелват куче, са обществена заплаха. Липсва ефективност на разследването и понесена наказателна отговорност. За ограничаване на отрови в дивата природа работят редица природозащитни организации.

 

Настимир Ананиев, ПП: Това за конфискацията на автомобила от години се обсъжда, но винаги е имало проблем за правото на собственост. Българинът е обърнал колата в култ. Големите санкции дали ще имат ефект - ще има ефект, ако стигнат до съда.

Иван Иванов, БСП: Цялото общество стана свидетел на дръзки ПТП, на тежки инциденти с алкохол и наркотици, каналджийството и още по-лошото служители на МВР да превозват незаконни мигранти. Всички тези случаи довеждат до един извод, че трябва за сме по-твърди в нашето законодателство. Настъпи моментът да наложим по-тежки наказания. Всеки би се замислил дали ще се качи в автомобила, употребил алкохол и наркотици, ако знае, че ще му бъде наложена ефективна присъда.

 

Ертен Анисова, ДПС: Предлагаме отпадането на изискването за системност при домашно насилие. Сега се изисква да има поне три сигнала в полицията при насилие, но знаете, че още при първото посегателство се стига понякога до загуба на човешки живот.

 

Божидар Божанов, ДБ: Нашият законопроект е част от борбата с рецидивистите. Когато имаш пет неплатени или невръчени фиша, ще бъдеш спиран на пътя.

Атанас Атанасов, ДБ: Изискват се комплексни мерки. Липсата на ефективен контрол е причината до стигнем дотук.


За вторник от 10:00 ч. е насрочено извънредно заседание на Народното събрание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3122 |20.01.2023 Депутатите гласуваха условията за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения на законите . 5| 11642 |19.01.2023 Окончателно: Наборната служба се зачита за трудов стаж, приеха промените в Закона за хора с увреждания . 1| 3209 |18.01.2023 Депутатите изслушват здравния министър . 5| 2929 |18.01.2023 Депутатите решават за временна комисия за NEXO

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads