Реклама / Ads
5| 2930 |18.01.2023 НОВИНИ

Депутатите решават за временна комисия за NEXO

.
Източник: личен архив
Депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании.
 

Това предвижда седмичната проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на парламента.

 

Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

 

Името на компанията беше свързано с имената на бивши и настоящи депутати, както и с финансиране на парламентарно представени политически сили.

 

Искането за анкетна комисия е във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България, гласи внесеното проекторешение.

 

Късно снощи от ДБ обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията, като заедно с това разкриха, че 15 от дарителите на “Движение Да България” са служители на Nexo. Те са дарили са общо 199 999 лв. за миналата година и почти толкова за 2021, съобщиха от партията.

 

Според техните регистри част от тези дарители са партийни членове, учредители и активисти.

Oфисът на криптозаемодателя Nexo в София беше претърсен миналата седмица от българската полиция като част от разследване по подозрения за пране на пари и данъчни престъпления.

 

В операцията участваха над 300 полицаи, прокурори и агенти по национална сигурност, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор на България.

 

Властите разследват базираната в Лондон компания Nexo по подозрение в пране на пари, данъчни престъпления и престъпления, свързани с нелицензирани банкови дейности, каза тя и добави, че засега проверката е ограничена до България.

 

Разследването в България се провежда около четири месеца след като регулаторните органи в осем американски щата издадоха заповеди за прекратяване на дейността на Nexo, твърдейки, че компанията е предлагала сметки с доходи от лихви, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа, съобщава Блумбърг.

 

Миналият месец Nexo е заявила, че планира постепенно да преустанови предлаганите в САЩ продукти и услуги, позовавайки се на "липсата на регулаторна яснота".

 

Полицията е претърсила общо 15 адреса, свързани с компанията, каза Милева. Антони Тренчев, съосновател на Nexo и бивш депутат, заяви за Блумбърг:

 

"Това е координирана Атака, както личи от абсурдните твърдения", пише Дарик.

Глобалните платформи на компанията са генерирали общ оборот от 94 млрд. долара през последните пет години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3188 |15.01.2023 До 31 януари се удължава срокът за предоставяне на ваучерите за украинците с временна закрила у нас . 1| 3143 |12.01.2023 Стево Пендаровски упрекна депутатите за липса национален консенсус за присъединяването на РСМ към ЕС . 1| 3179 |12.01.2023 ПП и ДБ предлагат временна парламентарна комисия за Пловдивския панаир . 0| 13483 |11.01.2023 На първо четене: Депутатите приеха изменения в Закона за хората с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads