Реклама / Ads
10| 6041 |08.09.2020 НОВИНИ

The World: Протестиращите в България искат оставката на премиера. Обвиняват го в корупция

.
Източник: The World
Премиерът Бойко Борисов е принуждаван два път преди това да се оттегля от длъжност и двата пъти е успял да се върне обратно. В продължение на 61 дни българи се събират по улиците на столицата София, скандирайки отново и отново една дума: „Оставка, оставка“. Това означава „Оставка, оставка“. Те призовават премиера Бойко Борисов, заедно с неговото правителство и главния прокурор на страната Иван Гешев, да се оттеглят.
 

Това пише изданието The World, което разказва какви са очакванията на протестиращите в България, които представя със снимка от демонстрациите пред сградата на правителството, която е обстрелвана с яйца.

 

Ето целия материал:


32-годишната Валентина Долмова е сред протестиращите повечето вечери. Организационният психолог, който често присъства на шествията с майка си Татяна, казва, че чувства задължение да бъде там.
„Нямам морална алтернатива. Това е жертва, която трябва да направите. В противен случай основно се задоволявате с нещо, което е неморално. Аз така го виждам “, казва тя.


Нощните демонстрации започнаха в началото на юли, предизвикани от тежко въоръжена полицейска акция в офисите на администрацията, свързани с президента на страната Румен Радев. Президентът е гласен критик на Борисов и открито не одобри назначаването на главения прокурор Гешев през 2019 г.


Протестиращите твърдят, че нахлуването е умишлен опит да се забави разследването на корупция от страна на политическия елит в страната. Изтеклите аудиозаписи на Борисов, в които той грубо коментира свой колега в политиката, също предизвикаха гняв. Приблизително по същото време се появява и снимка, която се разпространява онлайн, на която Борисов лежи напреки на леглото, а в близост до него има пистолет и чекмедже, препълнено с пари. Но премиерът твърди, че снимката е обработена с фотошоп.


Твърденията за корупция преследват правителството на Борисов от години. България е класирана като най-корумпираната държава в Европейския съюз от Transparency International. Съдебната власт също е подложена на силна критика за неспособността да преследва лица, замесени в корупционни практики.


Петър Чолаков, доцент в Института по социология към БАН, казва, че обществеността е изтощена от ехото на разкрития за непристойното поведение от управляващите.
„На хората им писна от корупция. Преситиха се от двуличие, преситиха се от действията на премиера Борисов. "

 

Според Чолаков корупцията е вкоренена дълбоко в българското общество и обикновените граждани попадат в капана й. Ако бъде поискан подкуп, те са готови да го дадат, защото смятат, че нищо друго няма да реши проблема, казва той. Държавните болници също не са имунизирани.
„Условията, особено в държавните болници, не са особено добри и хората са готови да дават пари на лекари и медицински сестри, за да им помогнат да получат спешна операция или каквото и да било“, казва Чолаков.

 

Според Димитър Бешев, преподавател по Източна Европа и Русия в Университета на Северна Каролина, Чапъл Хил, гражданите задават въпроси за това до къде са стигнали реално европейските фондове, предназначени за подобряване на публичните услуги в България

 

Бешев, който е българин, твърди, че парите на ЕС изглежда са били преразпределени по не толкова прозрачен начин. Лидерите на ЕС обаче запазват до голяма степен мълчание от началото на протестите. Бешев казва още, че всичко се свежда до коварния начин, по който работи премиерът Борисов. За разлика от унгарския си колега Виктор Орбан или полския Анджей Дуда, Борисов поддържа като цяло сърдечни отношения с повечето сериозните лидери в Европа, които биха го нападнали.

 

„Той е близък с канцлера Меркел и почти всеки друг високопоставен международен лидер“, казва Бешев и допълва, че Борисов не очаква зададени въпроси за това, което всъщност се случва в България.


Красимир Кънев, съосновател на Българския хелзинкски комитет, неправителствена организация за правата на човека, е съгласен с това. Той твърди, че е важно също така да се има предвид, че партията на Борисов, ГЕРБ, е част от Европейската народна партия, най-голямата политическа група в парламента на ЕС.

 

Кънев и неговата организация коментират публично провалите на правителството на Борисов и пропуските в правосъдната система,  в резултат на което са получили заплахи, че ще бъдат закрити. Кънев споделя, че негови служители често се е страхуват от нападките срещу тях. Словесната агресия редовно се изсипва върху тях от журналисти, работещи с държавните медии, казва той.

 

След седмици на протести Борисов посочи, че ще се оттегли, но след това оттегли предложението си. Димитър Бешев вярва, че премиерът сега ще направи всичко възможно, за да остане на поста си до изборите догодина. Красимир Кънев казва, че Борисов може да се страхува от разследване, ако все пак да подаде оставка предсрочно.
Това се случи преди пет години, когато временно загуби властта, припомня Бешев. „Веднага беше разследван“, казва той.


Но в опит да успокои обществения гняв, Борисов размести кабинета си и предложи да промени политическата система на страната си чрез конституционни промени. Но опозиционните политици казват, че предложените промени са козметични и не отговарят на реалните опасения на обществеността. И протестите - които миналата седмица се прераснаха в насилие - продължиха.

 

Валентина Долмова, която също е от протестиращите,  се притеснява, че Борисов също ще се държа за властта до следващата година. Тя смята, че сега нищо няма да успокои демонстрантите, освен незабавната му оставка и тази на правителството.
"Не е въпросът дали той ще остане или не, а кога точно си тръгва", казва тя. И нашата борба се преобръща - трябва да бъде сега. Сега. "


Дори премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, не всички са убедени, че това ще сложи край на политическата му кариера.
Борисов всъщност преди два пъти е бил принуждаван да се оттегля от длъжност, казва Чолаков. И двата пъти успя да се върне обратно.
"Той е като котка с девет живота", казва Чолаков, "и не съм сигурен, че все още ги е изхабил."

 

Превод:  Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8283 |08.09.2020 Neue Zürcher Zeitung: В България протестират срещу угояването на „мафиотската държава“ с парите на ЕС . 43| 19832 |08.09.2020 Американски дипломат: САЩ не си прави илюзии за Борисов, нито за ситуацията в България . 24| 5319 |08.09.2020 Емилиян Гебрев: България трябва да поиска ЕС и НАТО да разгледат случая с натравянето ни . 20| 6344 |07.09.2020 „Зелено движение“ и „Да, България“: Тръгвайте си. Веднага! Не на Изборния кодекс на ГЕРБ!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads