Реклама / Ads
35| 6255 |06.11.2008 НОВИНИ

"Атака" влиза в следващото НС; БСП няма да се коалира

.
Трудно ще се съгласуват интересите на основните опозиционни политически играчи преди изборите у нас, като дори обединението между ГЕРБ и СДС изглеждало съмнително, твърди социолог.
 

 

 „Атака” със сигурност влиза в следващия парламент, с относителната подкрепа на около 250 000 - 300 000 български граждани, което ще бъде напълно достатъчно, за сериозно присъствие в бъдещото НС, оповестява за Агенция „Фокус” Цветозар Томов, директор на социологическа агенция "Скала".

Според него квотата на „Атака” няма да се разшири значително над 300 000 гласа, нито пък е възможно в хода на една кампания да бъде разпиляна твърде много, защото „Атака” вече има идентичност на една радикална националистическа партия и привържениците й са сравнително добре мотивирани да я подкрепят на избори. Томов посочи, че има хора, които са недоволни от живота, който водят, които се чувстват пренебрегнати и ощетени от действията на управляващите и много от тях се идентифицират с „Атака” и нейната политическа лексика.

“Атака” трудно можела да бъде превърната в национална партия, затова не се очаквала радикалната й платформа да позволи някакво съществено увеличаване на гласовете. В същото време тя стои стабилно в тази ниша на един националистически радикализъм и привлича избиратели в нея, според социолога.

Той обясни, че коалирането с „Атака” е нож с две остриета, защото с политическата си лексика и радикализма си партията от една страна привлича тези избиратели, а от друга страна, се оказва партия, която не е одобрявана от доста широк кръг българи. Ако някоя друга партия тръгне да се коалира с „Атака”, тя рискува да загуби част от своите привърженици, навлизайки в такава коалиция. Поначало радикалните течения в политиката рядко ставали масови и в същото време те били относително стабилни. Коалиция с подобни радикално-ориентирани парии била трудно осъществима. Трудно било да се получи механичен сбор на гласове.

Ако се допусне теоретически, че ГЕРБ се коалира с „Атака”, било много вероятно да разпилее голяма част от умерения си електорат, който не би гласувал за една коалиция ГЕРБ-Атака. Подобни съображения могат да влияят на политическата изолация на „Атака” в политическото пространство, въпреки че напоследък лидерът на партията говорел за обединение на всички опозиционни партии за предстоящите избори. Според Цветозар Томов преди изборите такова обединение няма да се случи. Той прогнозира, че трудно ще бъдат съгласувани интересите на основните опозиционни политически играчи, като дори обединението между ГЕРБ и СДС изглеждало съмнително.

Все пак различна била ситуацията при ГЕРБ. Партията засега декларирала намерение за самостоятелно участие на изборите, но същевременно течали и преговори за обединяване на десницата или най-малкото за синхронизиране на опозиционните действия. Затова не трябвало напълно да се изключва вариантът за  широка дясна коалиция, в която да се включи ГЕРБ, но това било малко вероятно, според Цветозар Томов. Възможни партньори на ГЕРБ според него били СДС и ДСБ.

Томов добави още, че не вижда сериозни основания да се очаква някаква истинска коалиция, с която БСП да участва на изборите. Около изборите БСП се обграждала с няколко малки сателитни партии, за да участва в коалиционен формат, но това не била истинска коалиция,  при която се обединява подкрепата за няколко формации. Дори да избере такъв формат на участие, БСП пак ще си бъде БСП с няколко незначителни партньори, заявява за "Фокус" директорът на социологическа агенция "Скала" .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4511 |12.10.2008 12 партии и 2 коалиции влизат в ОБС-Петрич . 13| 4855 |07.10.2008 Влизането с кола в центъра на София - платено догодина? . 7| 5814 |13.08.2008 "Атака" срещу МВР-министъра: Защо полицаи бият евродепутати? . 1| 5881 |12.08.2008 2-ма българи влизат в руски затвор за измами с кредитни карти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads