Реклама / Ads
16| 4968 |18.06.2023 НОВИНИ

Атанас Атанасов: По време на парламентарен контрол преди време Борисов нарече депутатите безделници, сега той такъв ли е?

.
Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Трябва да бъде избран нов ВСС. Ние считаме, че новият ВСС трябва да избере новият главен прокурор. Трябва да се предвиди промяна в Конституцията, за да може да се реши какви правомощия ще има главният прокурор.
 

Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов.

 

По думите му нов главен прокурор няма.

 

"Главният прокурор се избира от Пленума на ВСС. Това е една от причините ние да протестираме. Това е някакво влизане през задния вход. Искам да припомня, че след взрива срещу Гешев поискахме оставката на Сарафов преди да поискаме тази на Гешев. Фактите са важни. Нека видим ситуацията в "Осемте джуджета"", коментира Атанасов.

 

Той изрази мнение, че  че усилията на реформаторската общност са довели до ясен резултат.

 

"За първи път в историята на България имаме като факт предсрочното освобождаване на главния прокурор. В крайна сметка това се случи, така че никакво отчаяние - само напред", категоричен бе Атанасов.

 

"Трябва промяна в Конституцията и в правилата, по които се избира ВСС. На този етап аз не обсъждам как той ще изглежда. Изключително важно е какъв ще е съставът на този ВСС. Ние поехме този тежък риск като политическа сила да поемем управлението на страната, защото беше наложително да се прекрати политическата криза. В крайна сметка, когато приемаш рисковете, трябва да си наясно, че може и да загубиш. Ние се отнасяме държавнически към ситуацията. В същото време, съдебната реформа е важна. Аз съм оптимист, че ще успеем да създадем такова устройство на съдебната власт, че законът да се прилага еднакво спрямо всички", уточни съпредседателят на ПП-ДБ.


Запитан дали изборът на Сарафов за и.д. главен прокурор е една демонстрация към правителството как ще се случват нещата, Атанасов изрази мнение, че определени хора имат притеснения относно самите себе си.

 

"Искам да дам един пример - преди години Борисов, когато беше премиер, влизайки на парламентарен контрол, се беше обърнал към народните представители с обръщението "безделници". Сега да попитам, той безделник ли е? Изключително важно е в едно демократично общество да има прозрачност в дейността на институциите", каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2845 |18.06.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Младост“ 4 . 19| 2926 |18.06.2023 Атанас Славов: Гешев загуби легитимация още в началото на неговия избор поради много провинения и нарушения . 3| 2997 |18.06.2023 Атанаска Дишева: Докато заема поста, Сарафов може да упражнява всички правомощия на главния прокурор . 0| 2734 |18.06.2023 Времето остава дъждовно, жълт код е обявен в седем области днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads