Реклама / Ads
3| 3068 |26.11.2022 НОВИНИ

Атанас Пеканов: България очаква 2,7 млрд. лв. до края на годината по Плана

.
Атанас Пеканов
България очаква 2,7 млрд. лв. до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред NOVA.
 

„Намираме се в най-ключовата фаза – изпълнението на Националния план за възстановяване. Доста дълго време отне на държавата да го програмира и финализира. България ще получи до края на годината средствата по първия транш – 2,7 млрд. лв. Те идват, след като страната ни изпълни 22-те условия, които бяха нужни. С тях ще се финансират проекти, които вече започнаха. Второто плащане ще бъде най-трудният и ключов етап от плана, тъй като той включва най-много мерки.

 

Следващото плащане ще е около 1, 4 млрд. лв. Това са пари, които трябва да очакваме през следващата година. Трябва да си свършим работата, за да може да ги поискаме”, коментира Пеканов. И припомни, че планът е бил договорен от кабинета "Петков".

 

В ЕК беше зададено, че България до 2026 г. трябва да намали с 40% вредните емисии, които идват от сектор енергетика. Не е записано как това трябва да се случи – дали чрез затваряне на дадена мощност или чрез сезонна работа на въглищните мощности, поясни вицепремиерът.

 

От финансова гледна точка няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега, смята той. Продължавам да вярвам в целите на Зелената сделка, да имаме повече възобновяеми енергийни източници, да сме по-енергийно независими. В текущата ситуация голяма част от ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така. Например, въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма голям резон те да се затварят, коментира още Пеканов.

 

По отношение на присъединяването на България към Еврозоната вицепремиерът заяви, че целевата дата остава 1 януари 2024 година. Сега не е правилният момент отново да спрем на финалната права според Пеканов. По думите му присъединяването към Еврозоната е политическо решение, което служебният кабинет не може да вземе.

,,Затова беше важно решението на Народното събрание от 26 октомври'', добави той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3362 |25.11.2022 Политологът Д. Ганев:Битката до изборите ще е - кой ще е виновен, че България е на автопилот . 2| 3352 |25.11.2022 Фон дер Лайен пред Радев: Подкрепяме България за Шенген . 0| 3305 |25.11.2022 Демерджиев и Милков ще са в Хага заради приемането на България в Шенген . 2| 3071 |25.11.2022 Проучване: България е на второ място в света след Перу по смъртност от COVID 19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads