Реклама / Ads
1| 3220 |08.01.2023 НОВИНИ

Атанас Пеканов: В момента е трудно да ограничим вредните емисии

.
Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза, че трудно би било ”България да намали в тази и в следващата година емисиите, защото въглищните централи в момента са на печалба и допринасят за енергийната сигурност на Балканите.”
 

Атанас Пеканов посочи по БиТиВи, че не приема твърденията "да се откажем от зелената сделка.  Тя продължава да бъде релевантна – който твърди обратното, лъжи хората. В новогодишните си обращения всички европейски лидери говориха за ускоряване на стъпките към осигуряването на енергийна независимост."

 

Вицепремиерът припомни, че от  месеци тази тема се дискутира в публичното пространство: "Неприятно е, че това става по такъв зрелищен начин. Планът е публично достояние от доста време – беше публикуван през април месец, след което беше сключен договор между България и Европейската комисия на 4-ти май 2022 г.“, обясни той.

 

Пеканов каза, че ангажиментът, който е в сферата на декарбонизацията, е всяка година до 2026 г. да се намаляват вредните емисии с по 10% годишно докато се достигнат 40%. Този ангажимент е поет от редовното правителство на Кирил Петков: „Миналата година, по време на служебния кабинет „Янев“ това бяха едни от най-тежките разговори, които кабинетът водеше, и аз водех с Европейската комисия. Накрая на тези разговори ние не можахме да се обединим около някакво споразумение по линия на декарбонизацията на енергийния сектор. Те изискваха ясни и точни ангажименти, а ние нямаше как да поемем такива“, обясни още вицепремиерът.

 

Пеканов посочи, че България е получила писмо през декември 2021 г., за липсата на споразумение. Тогава Атанас Пеканов получил сериозни критики за това. По този повод правителството е предложило да се направи анализ и на негова база да се направи доклад, който да влезе в народното събрание, за да се вземат решения за поведението на страната ни през следващите години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3429 |08.01.2023 Александър Николов: Най-вероятно в момента ”Лукойл” използва руски петрол и генерира огромни печалби . 0| 5908 |08.01.2023 Проф. Кантарджиев: В момента лекарства се крият и задържат, за да бъдат реекспортирани . 14| 3847 |05.01.2023 Наглост! Атанасова каза на ПП да връщат мандата, защото губят времето на България . 3| 3243 |05.01.2023 Атанас Атанасов: В провинцията се случват важни неща, водим тежка битка за Пловдивския панаир!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads