Реклама / Ads
1| 2954 |20.12.2022 НОВИНИ

Пеканов: Предстоят разговори с ЕС дали да се забави затварянето на въглищните централи

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
„Предстоят всички важни решения дали да се забави целта на ЕС да се затворят въглищните централи. Миналата седмица беше взето едно от тях, европейският парламент се договори с ЕК по този механизъм “Repower EU”.
 

В началото на януари очакваме финалното решение на Европейския парламент, където ще е разписан целият регламент как ще се кандидатства по тези инвестиционни проекти и нови проекти в сферата на енергетиката до какви промени може да води в старите параметри, които сме взели, включително и тази цел.

 

Дали дългосрочните цели трябва да останат, аз смятам, че те трябва да останат например целта на ЕС да стане климатично неутрална до 2030г. В момента обаче в ситуацията, в която е поставена България енергийната сигурност на страната ни зависи от въглищния сектор, така че тук трябва да се намери междинно решение“.

 

Това заяви за БГНЕС служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на формата “Power Summit” обединяващ представители от властта, бизнеса и гражданския сектор.

 

В момента текат дискусии от на европейско ниво по отношение на това как в следващата година текущата геополитическа и енергийна ситуация в света би променила целите, които Европа си е поставила за зеления преход. Зеленият преход остава цел дългосрочна, въпросът е дали междинните цели не трябва да се променят.

 

Следващата година ще текат и разговори с ЕК дали някои от междинните цели, които сме поели в момента, ще станат неизпълними. Служебен кабинет може да започне тези разговори, но процесът по отваряне на плана, процесът по предоговаряне на тези параметри, след което ратифициране на плана от всички страни-членки е дълъг процес“, уточни още Пеканов.

 

„Трябва да обърне внимание на ангажимента към ПВУ, който ни задължава да намалим с 10% използването на въглищни централи. Надявам се да промените това, господин Пеканов, защото като оборот имаме над 2 млн. лв. оборот именно от тези въглищни централи“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. „Ние всички ви чуваме и ще намерим най-добрият начин за намиране консенсус по ПВУ“, заяви още той. Относно дигитализацията имате пълна наша подкрепа“, подчерта още депутатът от ГЕРБ.

 

Асен Василев, съпредседател на ПП уточни, че докато самият той е бил финансов министър е заявил, че няма да се затваря Маришкият басейн. „Първата седмица отидох в Брюксел и казах, че България няма да замени вътрешен ресурс въглища с външен източник- газ.

 

След доста разговори от наша страна стигнахме до позиция, в която не се затвориха тези мощности, но обещахме да намалим вредните емисии с 55%. Войната ни дава шанс да забавим този процес. Инвестицията, която трябва да се направи в България е нова енергийна стратегия. Ако говорим за регионалната енергийна сигурност трябва заедно с Гърция и други съседни страни да лобираме за това. Следващите печалби ще бъдат в енергийната система, а не в производството.

 

Това е много амбициозно за нашето положение в момента, но всеки, който идва на власт може да има и друга визия“, коментира Василев.

 

„Важен е диалогът между управляващи, бизнесът и браншовите организации, защото в рамките на този диалог се раждат добрите решения. Около ПВУ има доста насложена сложност, но не мога да кажа, че има безнадеждност, защото има възможности за изпълнение на всички цели по него“, това заяви Хасан Адемов от ДПС. „ПВУ е призван да даде възможност за реализация на зеления преход, дигиталните технологии.

 

Един съученик от средно училище в столично училище заяви, че е готово да приеме целите на ЕС като нещо без което няма как да се продължи нататък. Хората, които нямат базови умения в дигиталните технологии обаче са 2/3 от българските граждани. Именно затова усилията трябва да бъдат насочени към тях, защото без тези умения няма как да има конкурентна икономика“, коментира Адемов.

 

Владислав Панев от ДБ пък уточни, че може би 48-то НС е най-популисткото от 1997г. насам. „В средносрочен план може да се окажем в положението на Гърция.

 

Призовавам НС да се придържа към финансов реализъм. Относно ПВУ е важно как всеки един лев в плана да доведе до пет единици повече печалба. На опашката чакат заявки за фотоволтаици, за това и парите от еврофондовете трябва да бъдат добре изразходвани. Съхранението на енергията трябва да бъде също на лице. За мен е важно зелената сделка и климатичният преход да продължат, но искам да подчертая, че тези 40% намаляване на използването на въглищни централи, вече са 60%, тъй като нямаме фиксация в това 40%-во намаляване на въглищните централи, дори в момента се произвежда повече въглища.

 

За мен е важно първо да осигурим внедряването на други алтернативни мощности, преди да затваряме действащите ни такива“, уточни депутатът от ДБ.

 

Добри Митрев от Българска стопанска камара подчерта, че устойчивото развитие е мироглед за организацията. „Няма как в следващото десетилетие ние да продаваме нашите стоки и услуги ако нашите програми не са конкурентни“, заяви още Митев, след което представи инициативата пластик пакт.

 

“Това е първата доброволна, иновативна платформа с цел Да запазим пластмасата в икономиката извън околната среда. Ние разбира се освен на нашите партньори разчитаме и на държавата. Структурите на държавата заедно с нас би изпълнило много по-бързо всички тези приоритети за устойчиво развитие“, заяви още Митрев. 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2937 |19.12.2022 Пеканов: Следващата сума от 724 млн. евро ще я поискаме, като си свършим работата . 5| 3457 |16.12.2022 Атанас Пеканов: Акад. Денков е възможно най-добрият премиер, който България може да има . 2| 2943 |16.12.2022 Пеканов: България получи средствата по първия транш на Плана за възстановяване и устойчивост . 1| 2798 |15.12.2022 ПП кани на разговори всички партии в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads