Реклама / Ads
5| 3440 |16.12.2022 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Акад. Денков е възможно най-добрият премиер, който България може да има

.
Атанас Пеканов
Служебният заместник министър-председател и министър по управление на европейските средства каза, че акад. Николай Денков е ”възможно най-добрият премиер, който България може да има.” Пеканов посочи, че одобрява вижданията на Денков за развитие на образованието, защото те са най-прогресивни и съдържат широка персепктива. Пеканов определи и за какво ще бъдат инвестирани получените от Европа близо 2.7 млрд. лв. от Плана за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).
 

Министърът по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза, че средствата, които страната ни днес получи по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2.7 млрд. лв. ще бъдат използвани за проекти, чиято реализация вече е започнала. Това са проекти, които са свързани с модернизация и дигитализация на малки и средни предприятия, обявени от Министерството на иновациите и растежа, към който Пеканов посочи, че е имало огромен интерес. Други такива проекти са строежът на Софийското метро и проектът за ТЕТРА системата на МВР.

 

Очаква се средствата да бъдат използвани и за проекти, които ще започнат в идните седмици. Те обхващат енергийната ефективност на жилищен и нежилищен сграден фонд, проектите за ВЕИ на покривите на жилищата, средствата за външно изкуствено осветление на общините.

 

Атанас Пеканов каза по bTV, че "всички инвестиционни проекти имат ясно зададени срокове и ние трябва да работим активно, за да ги спазваме." Вицепремиерът съобщи, че искането за второто плащане ще се случи, когато бъдат изпълнени всички 66 мерки. Той увери, че няма риск от загуба на средства, но има риск от забавяне, което поставя риска напред във времето да не изпълним всичко, защото имаме срок до 2026 година.

 

Пеканов открои като добра новина справянето с ОП „Развитие на региони", която също е одобрена. Тя ще гарантира справедливото развитие на регионите в рамките на служебния кабинет. Средства от нея ще бъдат насочени към подобряването на инфраструктурата, Тунелът под Шипка и др. Очаква се парите да бъдат разпределени според нуждите на различните общини, но приоритетно ще бъдат насочени за развитието на Северна България.

 

Пеканов с недоумение коментира и двата отхвърлени законопроекта, които защитават свидетелите, които подават сигнали за престъпления. Според него това са най-важните законопроекти. Според него този категоричен жест е неконструктивен, защото тези законопроекти за част от европейска директива. Пеканов каза, че с това действие "вече сме в нарушение на процедурата." Възможно е България да плаща и санкции.

 

Парите от Плана ще идват при постигнати резултати, т.е възможно е да няма да има следващо плащане или то да се забави, ако не бъде приет закона, който гарантира защитата на лицата, които подават сигнали. Пеканов припомни, че това е критика от години към страната ни. За това служебният кабинет е изготвил тези законопроекти, включително и такъв, който ще гарантира да има контрола върху работата на Главния прокурор. Изпълнението на тези условия е гаранция, че на страната ни ще бъдат изплатени и за третия транш от ПВУ. Пеканов каза, че служебното правителство е изготвило и три законопроекта, свързани с присъединяването на страната ни към Еврозоната от служебния кабинет, друг, който ще внесе подобрения в работата на БНБ, както и за усъвършенстването на застрахователния кодекс. Те са важно, защото ще бъдат ефективни срещу инфлацията, която ще започне да се понижава.

 

Пеканов посочи, че в момента в НС е много важно да има както антикорупционно мнозинство, което да извърши съответните реформи и да гарантира подобрението и върховенството на закона, така и такова, което ще успее да състави редовен кабинет.

 

Атанас Пеканов посочи, че акад. Н. Денков е възможно най-добрият премиер, който България може да има, защото неговите предложения в образованието са най-прогресивни и е той е много добър избор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2924 |16.12.2022 Пеканов: България получи средствата по първия транш на Плана за възстановяване и устойчивост . 4| 3496 |16.12.2022 Ген. Атанасов: Шансовете за кабинет на ПП не са високи. Третият мандат ще отиде при ДПС . 6| 3607 |15.12.2022 Акад. Денков: Този парламент започна с фалстарт, ще се опитаме да го рестартираме . 5| 3490 |15.12.2022 Атанасова: Николай Денков е бил заместник на Меглена Кунева, завръща ли се НДСВ и Тройната коалиция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads