Реклама / Ads
1| 3762 |21.07.2021 НОВИНИ

Пеканов: Само ако постигнем обещаното в Плана за възстановяване, ще можем да получим ресурси

.
Атанас Пеканов Източник: Стопкадър, BTV
”Ревизията на плана за възстановяване и устойчивост се наложи от факта, че ние като служебен кабинет сметнахме, че има нужда от повече амбиция в плана. Индикациите, които получихме от службите на Европейската комисия бяха, че не е нужно толкова да бързаме. Забавянето произтича от решението на предишните управляващи да не подадат техния вариант на плана. За толкова кратък период от време сме подобрили и ревизирали почти половината от проектите. За 6 седмици искахме да застигнем по амбиция други страни. Няма риск от загуба на средства. Смятам, че имаме вече много по-добра версия на плана.”
 

Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. И добави, че не е вярно, че други страни вече са използвали своите пари по плана. "Към края на август първите страни ще получат някакви средства - каза Пеканов. - За мен обаче е важно да има приемственост и следващото регулярно правителство да се съгласи, че това са приоритетите и нещата, които искаме да правим, защото такива са и индикациите от европейските институции. Не толкова бързане, а да знаем, че нещата ще се случат в следващите години".

 

"Няма да скрия, че между нас и Европейската комисия остават още две червени линии - в сферата на енергетиката и решението какво да се прави с въглищните региони - нещо което един служебен кабинет не може да реши - за дългосрочното бъдеще на Маришкия басейн. По същия начин върви и дискусията по темата за върховенството на закона. Видяхте вчера доклада, който критикува България, и тук също се очакват от нас по-амбициозни реформи", каза още той.

 

„Започнах да говоря с различни представители на парламентарните групи още от вчера, днес в Народното събрание имах възможността да поговоря набързо с тях. Знам, че те вече работят експресно да прочетат всичко и да се запознаят в Плана за възстановяване. Много от тези изискват експертен разговор. Надявам се в най-бърз срок, но все пак да се запознаят в детайли, да видят какво сме направили, да сравнят и да кажат своето мнение. Предполагам, че следващата седмица ще направим дискусия, не сме решили още в какъв формат, но ще се случат“, допълни Пеканов.

Той поясни, че е важно да бъде взето едно държавническо отговорно решение и да се върви далеч от политизирането.

 

Вицепремиерът поясни, че в Плана има заложена реформа, отнасяща се до иновационната среда в България. „ Заложили сме една реформа, която да подпомогне иновационната среда в България и иновационните компании да се развиват, да не напускат България. Това са малки компании, но с огромен мащаб за развитие. Ние сме заложили реформа, която да подпомогне следващите години такива компании да останат в България“, каза той.


Пеканов изрази надежда, че от тези 12,6 милиарда лева публични инвестиции ще произтекат още частни инвестиции.

 

По думите му стана ясно, че проект от „стария“ План за възстановяване е изваден към момента.


„Имаше един голям проект, който беше за обновяване на напоителните системи, но не беше добре обоснован. Този проект не беше защитен, когато аз дойдох, и беше проблематичен. Имаше дискусии и препоръки от службите на Европейската комисия, че в тази си форма той не може да мине. Към момента сме го извадили“, допълни той.

Атанас Пеканов подчерта, че е важно да няма голямо фокусиране само в столицата.

 

„Имаше около 500 милиона, които бяха адресирани само до столицата Ние ги намаляваме на 300, остават парите за софийското метро“, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 92302 |18.07.2021 Борисов си изпуска нервите: Само на Мутафа остана да посегнат! Радев, виж своята къщичка! . 3| 3133 |18.07.2021 Само 57 са новите случаи на коронавирус у нас . 15| 5303 |17.07.2021 Сийка Милева: Сигналът срещу Гешев преследва само политически цели . 8| 3593 |16.07.2021 Панчугов: ИТН или не знаят какво правят или знаят нещо, което само те си разбират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads