Реклама / Ads
2| 3596 |11.10.2023 НОВИНИ

Атанас Славов: Ядрото от промени в Конституцията получава подкрепа от Венецианската комисия

.
Източник: личен архив
Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията, свързани със съдебната реформа, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов. Според него за ключовите реформи мнението е положително, докато за друга част от предложенията се изразяват критики.
 

“Основното послание на становището на Венецианската комисия е, че ключовото разделяне на Висшия съдебен съвет на два съвета - на съдиите и прокурорите, се подкрепя. Подкрепя се и ключовото съотношение в съдийския съвет между съдебна и парламентарна квота, за да има мнозинство на съдиите, избрани от съдии. И се препоръчва да се намери балансът в прокурорския съвет между отчетност от една страна и риск от евентуална политизация”, коментира той пред БНТ. 

 

Подобно е и положението с мнението на Венецианската комисия за мотивите към предложения законопроект. “За най-ключовите промени в този конституционен проект - разделянето на ВСС, за достъпа на гражданите до Конституционния съд, за отчетността и отговорността на главния прокурор - в тази част проектът е добре мотивиран. Има проблеми с мотивите в други части на законопроекта”, коментира той. 

 

Атанас Славов разглежда предложените промени в Конституцията на няколко части и там вижда положителното отношение на Венецианската комисия, която от години систематично прави препоръки по отношение на независимостта на съдебната система. 

 

“Ядрото е за реформа на съдебната система. Именно заради нея “Демократична България” настояваше на тази конституционна инициатива. В тази част има ясни европейски стандарти за независимост на съдебната система, които ние се опитваме да изпълним”, каза той. 

 

Според него има и друга част, като например ролята на служебното правителство, двойното гражданство, ролята на инспектората, мандатността и т.н. Там той вижда различни възможни модели. 

 

“Моето становище ще преповтаря становището на Венецианската комисия. Тук  въпросът е да намерим онази широка степен на съгласие в парламента, която да ни позволи да минат безспорните теми. А за проблемните текстове беше поет ангажимент и в конституционната комисия в Народното събрание, и в парламентарната зала, че ще бъде търсен консенсус”, добави той. 

 

За бъдещата антикорупционна комисия Славов посочи, че в нея трябва да се изберат хора, които отговарят на принципи за професионален опит, които нямат зависимости и обвързаности. "Наистина да се изберат онези бъдещи инспектори, които да не пораждат никакви съмнения в своя професионализъм, политическа неутралност, и безпристрастност", коментира министърът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3621 |11.10.2023 Ердоган обсъди с генералния секретар на ООН стъпки за деескалация на напрежението в Близкия изток . 6| 7038 |11.10.2023 Стефан Тафров: Kонфликтът ще ескалира, ако Иран натисне копчето на "Хизбула", а това може лесно да стане . 10| 3780 |11.10.2023 И чалга звездата Таня Боева е кандидат за общински съветник. От коя партия? . 34| 12531 |11.10.2023 "Аз съм човекът. Аз съм над ТЕЛК": Разказ от първо лице за лекарска наглост във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads