Реклама / Ads
6| 6017 |11.10.2019 НОВИНИ

Атанас Славов: КПКОНПИ е на път да стане нова спецслужба

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
Ако досега изискването е председателят на КПКОНПИ да има минимален 10-годишен стаж, да е юрист, с промяната се дават възможност на лица без юридическо образование да заемат тази длъжност. Това само би тласнало КПКОНПИ към превръщането ѝ в една нова спецслужба.
 

Това заяви експертът в Антикорупционния фонд Атанас Славов пред БНР във връзка с готвени промени в закона. Вчера стана ясно, че до 20 ноември се очаква да бъде избран нов шеф на Антикорупционната комисия. КПКОНПИ на практика няма председател от март.

 

Възможно е Антон Славчев, който на практика беше и.д. председател на КПКОНПИ, да стане неин ръководител с промени в закона, имайки предвид внесеното предложение от Данаил Кирилов точно преди да стане министър, посочи още Славов.

 

„Тези промени трябва да се гласуват и да влязат в сила. Ако това се случи по време на висяща процедура, напълно е възможно те да се приложат до края на процедурата и г-н Славчев да оглави комисията", разкри той.

 

„Със сигурност практиката в ход да се променят правилата на играта не отговаря на никакви адекватни стандарти за устройство на държавните органи. Но е практика, която за съжаление нашите народни представители много често ползват. И това със сигурност би подронило легитимността на избора, още повече, че промяната, на пръв поглед минимална, всъщност е съществена." изтъкна Атанас Славов.

 

„Очевидно е, че може да работи без председател. От една страна това е логично, за да няма блокиране в дейността на органа. От друга страна показва обаче, че волята на комисията може да се формира в зависимост от текущите политически събития. Това, което виждаме и коментарите, че се търси „новия Пламен Георгиев“, е само индикация за това как се селектират до голяма степен членовете на КПКОНПИ и особено председателят ѝ, който иначе по закон има най-сериозни правомощия в органа“, каза Славов.

 

По думите му предстои ново лице да оглави комисията, което може да означава, че останалите ѝ членове най-вероятно няма да имат някаква особена форма на лоялност спрямо него.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4664 |10.10.2019 До 20 ноември НС избира шефа на КПКОНПИ . 4| 4099 |07.10.2019 Компютърен талант от ”Харвард” получи голямата награда ”Джон Атанасов” . 12| 4790 |06.10.2019 Арх. Любомир Станиславов: Разговорите с „Фолксваген“ още не са приключили . 0| 4027 |04.10.2019 Румен Радев ще връчи Наградата ”Джон Атанасов” за 2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads